Bagaimanakah Badan Manusia Melawan Penyakit? - Cerita NUTRIFERON


Assalammualaikum w.b.t

Pada post sebelum ini saya telah menerangkan mengapa kita selalu demam dan selesema. KERAP demam dan selesema menunjukkan badan kita mempunyai sistem immunisasi atau sistem pertahanan badan yang lemah. Klik SINI untuk bacaan penuh.

Jadi post kali ini saya ingin menerangkan bagaimanakah badan kita melawan patogen seperti bakteria dan virus yang masuk ke dalam badan kita.

Patogen (Sumber Image - Google) 

Sebenarnya dalam tubuh kita ada SEL DARAH PUTIH yang berfungi sebagai "ASKAR" paling hadapan. Apabila patogen masuk ke dalam badan kita, sel darah putih ini akan "SCAN" setiap patogen tersebut. Dan sekiranya sel darah putih 'membaca' patogen tersebut sebagai benda asing yang merbahaya, sel darah putih akan memberi signal kepada sel-sel lain, seperti sel tisu limpa, untuk bersedia melawan patogen yang masuk.

Dalam masa yang sama, sel darah putih akan mengeluarkan 'tangan' untuk menangkap patogen untuk 'memakannya' dan mengeluarkan dari badan kita. Tetapi sekiranya patogen itu tidak dapat dihapuskan, sel-sel lain, seperti sel tisu limpa akan membantu melawan patogen tersebut. 'Tangan" yang dikeluarkan dari sel darah putih itu dipanggil INTERFERON.

sel darah putih mengeluarkan "tangan" untuk menyerang bakteria (sumber image- google)

Interferon boleh disimpulkan sebagai "ASKAR" paling hadapan dalam sistem imunisasi badan kita. Dan Interferon ini sebenarnya telah dijumpai oleh sekumpulan saintis di Amerika. Apabila saintis-saintis tersebut telah menjumpai kompaun dalam protein Interferon itu, mereka telah mencipta Interferon sintetik yang dapat membantu pesakit yang kurang immunisasi badan, seperti pesakit HIV.

Malangnya, Interferon sintetik yang diciptakan tersebut mempunyai 2 kelemahan:

1. MAHAL
- Satu injection Interferon sintetik boleh mencecah harga 500 US Dollar!


2. KESAN SAMPINGAN
- Interferon sintetik mempunyai kesan sampingan yang tidak baik kepada tubuh badan manusia,

Disebabkan oleh ini, salah seorang saintis bernama Dr. Yashiko Kojima telah membuat keputusan untuk mencari alternatif lain kepada Interferon sintetik tersebut.

Dia percaya bahawa pasti ada bahan semulajadi, seperti herba dalam dunia yang mampu meningkatkan paras Interferon secara semulajadi dalam badan manusia. Dan apakah herba semulajadi tersebut?

Klik di SINI untuk bacaan seterusnya.

Berminat mencuba vitamin Shaklee?
Nak cantik dan sihat bersama Shaklee?
Nak hadiahkan Shaklee pada yang tersayang?
Atau hanya ingin mendaftar sebagai ahli Shaklee?

Hubungi saya untuk konsultasi percuma. 013-2907540
No comments:

Post a Comment