Kesan Anemia Kepada Ibu Mengandung.

Dalam buku J.B.Sharma, Meenakshi Shankar bertajuk ANEMIA IN PREGNANCY, menurut World Health Organisation (WHO), seseorang dikategorikan menghidapi ANEMIA apabila bacaan hemoglobin dalam darah dibawah 11gm/dl.

Anemia memberikan kesan yang tidak baik terutama kepada ibu dan anak di dalam kandungan. Ibu yang kekurangan zat besi selalunya akan cepat letih, kurang tenaga dan mudah pengsan.Kadang kadang ibu sukar bernafas dan boleh menyebabkan kematian.

Begitu juga kepada anak dalam kandungan. Bayi kurang mendapat zat besi boleh menyebabkan perkembangan organ dan otak yang tidak sempurna dan dalam kes yang lebih teruk juga boleh menyebakan kematian.

APAKAH CARA TERBAIK UNTUK MENGELAKKAN ANEMIA?
================================
Disamping makan makanan yang tinggi kandungan zat besi seperti kerang, hati ayam, sayur bayam dan sebagainya, amalan mengambil supplement tambahan juga amat digalakkan.

 

Atasi anemia dengan multivitamin dan multimineral, Vita-Lea Iron Formula dari Shaklee. Penghasilan Vita-Lea Shaklee sumber dari bahan yang tulen semestinya memberikan kesan yang efektif dan selamat untuk ibu dan bayi.

Pengambilan bersama Vita-C plus juga amat digalakkan, kerana Vita-C membantu penyerapan Zat Besi ke dalam tubuh dengan lebih baik. (^_^)

VITA-LEA - RM94 untuk 120 tablets tahan 4 Bulan
VITA-C - RM98 untuk 180 tablets tahan 6 Bulan.

PM/WA ANA - 0132907540

 No comments:

Post a Comment