PETUA MENGAWAL TEKANAN DARAH TINGGI

Assalammualaikum wbt.

Pada post lepas Ana dah pun terangkan apakah yang dimaksudkan dengan peyakit darah tinggi. Sapa belum baca boleh klik link di bawah;

Kenali Penyakit Darah Tinggi (High Blood Pressure) - Pembunuh Dalam Diam.

Kali ni ada nak cerita pula apakah nasihat dokter sekiranya kita nak mengawal tekanan darah tinggi dalam badan kita.

1 - Berhenti MEROKOK.
>> Ni tak payah terang banyak la kan. Merokok bukan sahaj penyebab darah tinggi tapi selaga punca sebab musabab bermacam-macam penyakit. Jadi berhentilah merokok. Kalau tak boleh, Ana cadang gunalah Vivix, sebab lepas minum Vivix, rokok tu terus rasa pahit. Tak jadi nak hisap rokok. Ramai yang dah cuba berjaya!



2 - Cuba capai BERAT BADAN IDEAL.
>> Antara punca tekanan darah tinggi ni adalah berkumpulnya lemak-lemak kolestrol melekat didinding pembuluh darah kita. Maka,sekiranya kita berusaha nak turunkan berat badan kita ke berat badan ideal, InsyaAllah tekanan darah tinggi kita juga boleh dikurang kan.
>> Kalau susah sangat berat tu nak turun, Vitamin dari sumber semulajadi Shaklee pun ada untuk bantu. Omega Guard, Lecithin, Cinch dan Herblax adalah set yang paling laku keras untuk turunkan berat badan.



3 - Mengamalkan Gaya Hidup Aktif.
>> tak perlu pun nak jadi macam Usain Bolt, pecut lari sana sini untuk aktif. Memilih untuk menggunakan tangga instead gunakan lif pun boleh membantu jatung kita untuk lebih sihat. Seminggu 3 kali bersenam 10 minit setia sesi lagi bagus (^_^)

4 - Kurangkan GARAM dalam diet anda
>> Bila masak kurangkan garam. Kalau membeli belah pun baca label pada plastik tu, dan pilihlah yang sihat-sihat sahaja okay!

5 - Mengamalkan DASH DIET.
>> Kajian yang dijalankan Institut Kebangsaan Kesihatan, Amerika Syarikat pada 1997  menunjukkan pengawalan darah tinggi boleh dilakukan dengan mengawal pemakanan yang dipanggil DASH Diet.




Apa tu DASH DIET?
  • lebihkan buah-buahan dan sayur-sayuran.
  • elakkan makanan segera dan roti putih.
  • kurangkan pengambilan daging merah.
  • pengamalan vitamin dan supplements dalam memenuhi nutrisi.

APAKAH SUPPLEMENT TERBAIK UNTUK MENGAWAL TEKANAN DARAH TINGGI?

Untuk mengetahui supplement terbaik untuk mengawak tekanan darah tinggi, Klik link di bawah;





Berminat mendapatkan Vitamin Shaklee?
Ingin hadiahkan supplement terbaik untuk yang tersayang?
Hubungi Ana - 0132907540.



No comments:

Post a Comment