Pengalaman Ana Keguguran dan cara menguatkan rahim selepas keguguran

Assalammualaikum wbt.

Pada tahun 2015, Ana telah keguguran akibat enblighted ovum.
Apa benda enblighted ovum tu.. Itu adalah keadaan apabila kandungan tu adalah kosong.
Sarung nya ada tapi babynya tak jadi.

Ana mengetahu perkara itu selepas Ana buat ultrasound pada minggu ke 11.
Pada mulanya dokter cakap takpa, kadang-kadang baby masih kecil jadi tak nampak.
Jadi dokter suruh tunggu 2 minggu lagi untuk buat ultrasound semula.

Selepas 2 minggu Ana datang balik. Tetapi tetap juga tak nampak heartbeat baby.
Bukan setakat heartbeat rak nampak, tapi bentuk baby seakan akan kacang tu pun menah tak nampak.

Kecewa sedih semua pun ada. Yelah anak pertama ana si Zharif tu masa ru dah pun 3 tahun. Tapi Ana redha je..Ramai lagi orang yang langsung tak ada anak. Ye dak.

Dokter suruh Ana tunggu je sampai kandungan keluar sendiri. So Ana tunggu je la..Sehingga satu hari Ana pergi kerja, Tiba- tiba turun darah dengan sangat banyak. Boss Ana punya la cuak tengok. Cepat-cepat suruh balik. Padahal Ana rilek je..Dah tahu dah benda ni akan jadi. Hihihi..

Tapi hanyalah darah yang keluar. Takde keluar pun uri tu. So dokter pun decide untuk buat D&C prosedur pada Ana. Kitaorang pun set appointment.

Hari D&C, Ana kena masuk ward dulu. Tukar baju hospital semua, tak lama lepas tu dokter datang untuk masukkan pil yang boleh buat contraction tu kat bawah kita. Apa ntah nama pil tu. Bentuk dia heptagon. Ada bucu 6. Kecik je..

Cuaknye Ana masa tu. Dokter suruh rileks, dan die masukkan pil tu kat bawah. Tak lama lepas tu, Ana rase sakit macam nak period. Tapi contraction tu takde la sesakit contraction masa beranak. Mile je, macam period..

Dekat half and hour lepas tu darah pun turun. Ketul-ketul. But still, kantungnya rak keluar lagi. Lepas sejam dokter datang dan tanya kalau kantung dah keluar. Ana cakap belum. So next dia tolak Ana masuk labour room la..untuk buat D&C.

Masa nak ke operation room tu, kat luar tu ade pulak set pengambaran tengah berlangsung. Pelakon mane ntah ada masa tu.. Ana malu kena tolak Ana nyorok2 kan je muka..Hahaha.. Ntah pape. Dalam D&C room tu prosedur biasa lah..pasang wayar sane sini. Enjit sane sini. Pastu dia bagi gas tidur..Terus Ana tak sedar apa..( Citer salam ni macam cool je kan padahal macam nan mampus takot)

Sedar-sedar Ana masih lagi dalam operation room. Tapi dokter semua takde dah. Tinggal nurse je.Dia tanya camana ok tak pening tak ape tak. Bila die puas hati, die tolak la Ana masuk ward semula..Rak lama pun D&C tu..dalam sejam je.

Petangnya Ana dah boleh balik. Sebelum balik dia kasi la kantung tu..kecik sangat..Macam besar 5cm je..Pastu Ana balik la kampung berpantang selama 2 minggu.

Ha total bil buat D&C masa tu Rm900+. Kat hospital kat belakang stadium Shah Alam tu..Adui ape eh nama dia..Lupa pulak.

Tu jelah kisah Ana keguguran. Korang kalau gugur berpantang elok-elok. Nanti darah rak habis keluar memudharatkan diri pulak.
Lepas tu ambil la vitamin macam SHAKLEE GLA dan ENERGY SOY PROTEIN untuk nak stabilkan semula hormon kita. Yelah, hormon dah haywire kan. Nanti susah pulak nak convieve.

Nanti Ana cerita pasal camane Ana berpantang untuk keguguran pulak k.

Nak dapatkan ESP dan GLA jangan lupa whatapps Ana.
GLA tu ada cara nak makan dia..jangan main sebat je. Nanti gugur lagi..

Ok wassap Ana
013.290.7540
013.290.7540
013.290.7540

#PengedarShakleeKuantan
#PostageSeluruhMalaysia


No comments:

Post a Comment