Apakah Ciri-Ciri Business Yang baik?

Assalammualaikum wbt.

 

Zaman ini, dah semakin ramai yang berbisnes. Lihat sajalah semua media sosial, berduyun-duyun orang menjual. Semua dah sedar yang single income dah rak relevent lagi zaman sekarang.

Nak berjimat? Sampai mana nak berjimat?..Hari-hari perlu isi petrol ke tempat kerja, perlu makan, perlu minum. Lagi-lagi kalau duduk bandar. Celah mana lagi nak jimat pun tak tahulah. Kalau nak suruh bercucuk tanam, tanah pun tak ada. Lagi nak suruh bela ayam sendiri.

Jadi, kita perlu tambah pendapatan isi rumah. Suri rumah, dah tak boleh macam dulu. Masakkan lauk sedap-sedap untuk suami. Tunggu je anak-anak balik. Dah tak boleh. Isteri juga mahu kerja keras, bantu tambah pendapatan suami. 

Tapi, apakah business yang paling baik untuk diceburi? 

Tahukah korang pasal business ' BUILD TO LAST ' atau dalam bahasa melayunya DIBINA UNTUK BERKEKALAN?

Bila kita bekerja, kita mempunyai gaji, tapi bila kita dah berhenti, gaji pun dah tak dapat. Adakah ia sumber yang berkekalan? TIDAK.

Bila kita jual barang A, tak jadi, jual pula barang B, barang B pun dah out to date, nak jual pula barang C. Last-last modal ke mana. Untung ke mana. Adakah ia business yang berkelalan? TIDAK.

Tapi dengan SHAKLEE, ia di bina untuk berkekalan sehingga selepas kita tiada. Camana ni maksud dia? Kita boleh waris kepada anak-anak kita, suami kita ke? 

Ia, itu sudah tentu. Tapi bukan itulah makna BERKEKALAN yang sebenar. Sebab Shaklee adalah business multi-level-marketing, dengan memerlukan kita mendidik anak buah kita, supaya naik seiring dengan kita.

Semua orang nak SIHAT. Tak ada orang nak SAKIT. Kalau boleh nak dah tua pun, dapat main dengan cucu. Bukan cucu datang melawat kita sakit. Di sini point untuk Shaklee. Shaklee kalis EKONOMI. Walau apa pun terjadi, ekonomi turun atau naik, produk untuk sihat akan sentiasa laku. Sentiasa ada permintaan. Jadi bolehkah ciri ini membuatkan ia berkekalan? YA.

Shaklee mahal? Mahal-mahal tapi berbaloi. Ada tak syarikat supplement hantar produk untuk test keberkesanan dan keselamatan? Tak pernah jumpa selain Shaklee kan. Ada ke orang sanggup makan ubat murah semata-mata untuk sihat? Atau mereka lebih berhati-hati untuk memasukkan sesuatu dalam perut mereka. Lebih-lebih lagi apabila dah jatuh sakit. Dengan Shaklee yang dah melabur banyak dalam produk research dan development ni, adakah ia boleh menjadi business yang berkekalan? YA.

Shaklee adalah MLM. Untuk naik kita perlukan downline. Dan menjadi tanggungjawab upline mendidik downline supaya faham produk dan tahu bagaimana nak consult customer tentang Shaklee. Tak lupa juga tips-tips perniagaan dan amalan rohani yang perlu dibuat untuk berjaya dunia akhirat. Kesemua sharing tersebut, Shaklee bagi insentif. Tapi perasan tak konsep ni macam apa? Macam konsep pahala. Kita ajar sesuatu ilmu pada orang, orang amalkan, ajar pula pada yang lain. Bukankah ia nya berkekalan? 
Sehingga pada satu tahap kita hanya perlu teruskan mengajar supaya anak-anak bawah kita pun buat benda yang sama sehingga lah kita tiada.BERKEKALAN Kan? Ya.

Jadi apa yang korang mahukan?
Business yang hanya mencukupkan makan korang pada hari-hari tertentu?
Atau business yang kamu bina untuk terus berjalan walaupun apabila kamu tiada?

Renungkan. 

raihanazafril@gmail.com

 

No comments:

Post a Comment