Apakah Makanan yang perlu dielakkan pesakit Gastrik.


Jika anda ingin mengetahui apakah yang dimaksudkan dengan penyakit gastrik dan peptic ulser, Klik di SINI.

Perbezaan fisiologi setiap manusia menyebabkan kesan cara pemakanan terhadap pesakit gastrik adalah unik dan tidak sama. Jadi tiadalah cadangan pengambilan makanan yang boleh dikategorikan sebagai tepat dalam kesan makanan-makanan ini terhadap pesakit gastrik.

Namun begitu, beberapa panduan yang akan diberikan mungkin boleh membantu;

MAKANAN YANG MEMBURUKKAN LAGI KEADAAN PESAKIT GASTRIK

makanan berminyak
makanan segera ( kerap sangat makan)
makanan kaya mentega atau merjerin
daging merah
minuman berkafein
minuman berkarbonat
makanan pedas
cuka buatan
alkohol
jeruk

 


MAKANAN YANG MEMBANTU KEADAAN PESAKIT GASTRIK

sayur - sayuran rebus
sup ayam
buah bukan sitrus (tidak terlalu masam)
susu
yogurt
minyak kelapa dara
minyak zaitun
kacang soya



Bacaan seterusnya 

Raihana

 



No comments:

Post a Comment