Perbezaan Shaklee : Bioavailibility Test Pil Kalsium Shaklee, Ostematrix.

BIOAVAILABILITY TEST a.k.a ujian untuk menentukan adakah sesuatu supplement atau ubat diserap baik oleh badan. 

Ada macam-macam brand supplement dalam pasaran. Untuk pil kalsium sendiri  ada 5-6 yang terkenal ada jual di farmasi. Tapi kenapa Ana masih juga pilih Shaklee?

Shaklee adalah satu company yang buat test untuk kesemua produk keluarannya. Contohnya untuk produk yang ada Promo bulan ni, Bioavailability Test ada dibuat untuk supplement kalsium Shaklee, OSTEMATRIX.

Ujian-ujian keberkesanan macam ni bukan lah mudah nak dibuat. Perlu masa, duit dan juga tenaga. Yela, nak cari orang lagi nak buat, nak upah saintis bertauliah nak uji lagi, tak kira lagi kos makmal dan sebagainya.

Dan sebenarnya FDA US tak tetapkan pun ujian-ujian ni sebagai syarat untuk memasarkan produk-produk supplement ni pada awam. Asalkan contentnya tak ada bahan terlarang, terus dah boleh di pasarkan.

Tapi Shaklee tetap juga nak melabur untuk menguji semua produk supplementnya. Sebab mereka bukan sahaja nak jual produk mereka, tapi mereka pun MENGAMALKAN produk yang mereka jual. Dan kalau mereka pun amalkan, takkan mereka nak bunuh diri sendiri. Betul tak?

" Kesah ape aku ko sakit, yang ko g makan tu buat apa, aku jual je, mana aku tahu baik ke tak baik " 

Nak ke kita jadi bahan ujikaji? So mana pilihan kita ? Nak pilih yang dah terbukti ada kajian selamat, atau produk yang hanya ada claim macam-macam, tapi takde kenyataan rasmi pun cakap selamat.

 

Jom kita baca ujian Bioavaibility untuk Ostematrix dibawah;

Bukti Produk | Nutrition
Subject : 12- Hour Calcium Bioavailability Study.

Kajian ini menilai tindak balas serum dan air kencing semasa 12 jam pertama selepas pengambilan pil kalsium formula terbaru dalam Ostematrix, Shaklee.

Perubahan dalam serum kalsium di ukur pada 9 waktu iaitu 
- Jam Pertama
- Jam Kedua
- Jam Ketiga
- Jam Keempat
- Jam Kelima
- Jam Keenam
- Jam Kelapan
- Jam Ke Dua Belas,
selepas pengambilan 500mg kalsium.

Pada waktu-waktu tersebut, sample darah di ambil. 10 sukarelawan yang sihat mengambil 2 tablet dengan 125ml air.

Keputusan daripada penilaian serum kalsium di kumpulkan dengan segera dalam masa 12 jam dan di bandingkan dengan baseline level serum kalsium. Dan keputusannya ditunjukkan dalam graf di bawah ;


Graf di atas menunjukkan peningkatan level serum kalsium semasa 5 jam pertama selepas pengambilan pil ostematrix dan turun secara perlahan-lahan sepanjang 12 jam waktu penilaian.

Ini menunjukkan kalsium yang diberikan oleh pil Ostematrix adalah diserap dengan baik semasa 12 jam selepas pengambilannya.

Sumber ;

Kenali Ostematrix dan benefits nya di SINI.

Nak dapatkan Ostematrix?
Nak jadi ahli Shaklee?
Whatapps Ana di 013-290.7540
atau email dan hantar ke raihanazafril@gmail.com

 




No comments:

Post a Comment