4 CARA OMEGA 3 FATTY ACIDS BANTU KURANGKAN INFLAMASI

Omega Guard untuk inflamasi

Assalammualaikum wbt.

Hebatnya ciptaan Allah. Serba lengkap dah..
.
.
Dulu Ana sendiri tak percaya bila orang cakap, makanan adalah ubat. Ape kebende ubat..makanan buat penyakit adala..tengok berapa orang sakit sebab makan berlebihan.
.
.
Tapi sejak join Shaklee ni, kajian yang saintis mereka buat, memang betullah sebenarnya apa yang Allah cipta kat muka bumi ni..memang yang paling terbaik dah. Tapi Allah takde la senang-senang je bagi kita. Kita sebagai manusia sendiri kene usaha kaji ape yang ada dalam makanan ni, yang boleh berfungsi sebagai ubat.
.
.
Sebab tu syarat nak berjaya, mesti ada usaha. Allah tu maha berkuasa, kalau dia nak bagi, sekelip mata je dia boleh bagi, tapi sebab Allah nak kita manusia ni usaha, usaha belajar, buat kajian, baca buku, baru la kita lebih faham apa je ciptaan Allah tu, ada khasiatnya yang tersendiri.
.
.
Itula yang kita salah faham dengan konsep tawakkal. Ramai tak usaha. Tapi tawakkal semacam je. Termasuk la Ana ni ha..Malas-malas, ade hati nak jadi orang terbaik. Harapan la Allah nak makbulkan..
.
.
===================================================
.
.
Dah kenapa membebel ni?..Hahaha..ok sebenarnya cerita nya hari ni..Ana baru tahu bagaimana minyak ikan yang kaya Omega 3 Fatty Acids ni sebenarnya boleh bertindak sebagai ubat inflamasi.
.
.
Kepada yang tak tahu apa tu inflamasi, inflamasi tu adalah tindak balas badan kita terhadap anasir luar..contohnya bakteria ke, kuman ke, radikal bebas ke, yang menyerang tubuh kita. Contoh paling senang, kaki kita tertusuk jarum, sampai berdarah, kulit-kulit kat tepi tu mesti bengkak dan merah-merah, berdenyut-denyut pulak tu..kan?..Itulah inflamasi.
.
inflamasi 

.
Itu inflamasi yang kita boleh nampak. Dalam badan sendiri ada juga inflamasi. Contohnya salur darah tersumbat sebab kolesterol, salur darah tu pun akan membengkak. Sakit-sakit pada tulang kaki, mungkin ada inflamasi pada sendi kaki tersebut, atau penyakit mudah lupa, mungkin, ada inflamasi dalam salur darah ke otak. Dan macam-macam lagilah inflamasi.
.
.
Selalunya bila bengkak-bengkak, dokter di hospital akan berikan ubat anti-bengkak atau anti-radang, untuk surutkan bengkak kita tu. Tapi, sebenarnya, minyak ikan Omega 3, juga boleh bertindak macam ubat-ubat tu jugak, tapi lagi best, bahan semulajadi kan, side effects tak ada.
.
.
===================================================
.
BAGAIMANA OMEGA 3 FATTY ACIDS boleh jadi ubat anti-radang???
.
.
1) Omega 3 fatty acids boleh meningkatkan pengeluaran NITRIC ACID, chemical penting yang membantu membesarkan dan merehatkan salur darah supaya darah boleh bergerak lebih lancar dan menghalang ia dari tersumbat.
.
.
2) Omega 3 fatty acids menurunkan paras LDL (kolesterol jahat) dan meningkatkan paras HDL (kolesterol baik). Terlalu banyak LDL, menyebabkan berlakunya plak dalam salur darah. Inflamasi salur darah akan memecahkan plak tersebut lalu serbuk-serbuk plak akan mengganggu peredaran darah dan menyebabkan serangan jantung.
.
.
3) Omega 3 fatty acids akan mengurangkan kesan ganas immune sistem supaya jumlah darah putih yang digunakan untuk lawan bakteria tidak keluar terlalu banyak, yang menyebabkan inflamasi juga nanah.
.
.
4) Omega 3 Fatty acids juga boleh merencatkan enzim delta-5-desaturase yang berfungsi menukarkan makanan tinggi AA yang menggalakkan inflamasi.
.
.
===================================================
.
Minyak yang kita gunakan hari-hari sebenarnya adalah salah satu sumber makanan yang tinggi Omega 6. Omega 6 ini dikata pro-inflamasi, makanan yang menggalakkan proses inflamasi. Tak la bermakna kita tak boleh ambil langsung, kita perlu ambil Omega 6, tapi dalam kuanttiti yang sedikit. Dan untuk balance pro-inflamasi tu, harusla kita ambil omega -3 bersama-sama.
.
.
Penyakit asma asma, alergik, arthritis dan diabetes juga boleh disebabkan keadaaan inflamasi yang teruk didalam badan. Jadi Omega 3 ini memang lah sangat penting untuk kita amalkan.
.
Penyakit yang boleh berpunca dari inflamasi sumber image : google

.
Sekiranya korang memang jenis tak makan ikan, atau risau banyak sangat makan ikan, ikan tu ada pencemaran merkuri ke plumbum ke, Omega Guard dari Shaklee memang sangat sangat sangat digalakkan.
.
.
Sebab Omega Guard Shaklee dihasilkan dengan proses penyulingan molekul berganda 3 peringkat untuk memastikan ianya beul-betul tulen dan segala toksin telah disingkirkan. So, tinggal minyak ikan yang betul betul PURE.
.
.
Nak dapatkan Omega Guard PM Ana di 013-2907540 atau email ke raihanazafril@gmail.com
.
.


No comments:

Post a Comment