PUNCA BADAN SELALU LETIH

Assalammualaikum wbt.

 

Tu...benda bulat kat kapal terbang tu..nama dia engine..
Macam engine kereta juga, Engine kapal terbang penting untuk bagi tenaga kat kapal terbang..
Tenaga elektrik, tenaga nak bergerak, dan tenaga untuk semua sistem dalam kapal terbang. Pendek kata, takda
engine, tak gerak la kapal terbang tu..

Rupanya, dalam sel badan kita, ada juga engine, yang bagi tenaga pada badan. Nama dia MITOKONDRIA. Ada tempat dalam badan kita ni, mitokondria dia kurang, tapi ada tempat, berjuta-juta jumlahnya. Contohnya sel pada otot jantung. Banyak sangat, sebab jantung perlu tenaga banyak, yang pump darah ke seluruh badan.

Tenaga dalam mitokondria ni memang berkait rapat dengan kekuatan fisikal, tenaga dan stamina badan kita. Even kalau ade penurunan sikit pun dalam tenaga mitokondria ni, kita dah rasa lemau dah dari biasa. Tu yang asyik rasa nak tido je tu..

Faktor yang membuatkan mitokondria ni kurang tenaga, adalah faktor umur dan juga mitokondria yang berkurangan disebabkan radikal bebas. Radikal bebas tu contohnya macam asap rokok, pencemaran, dan juga chemical masuk dalam badan kita ni..

Orang muda mitokondria banyak. Semakin tua, mitokondria makin sikit. Sebab tu lah orang tua selalu letih-letih. Dah tak kuat lagi nak hidup aktif..

Umur kita tak boleh ubah. Tapi gaya hidup, kita boleh ubah. Dengan pemakanan yang betul dari muda, dan gaya hidup sihat, kita boleh bantu mitokondria kita untuk lebih aktif dan dapat beri kita lebih tenaga.

Berhenti merokok dan mulalah makan makanan yang boleh melindungi sel kita dari radikal bebas, seperti vitamin B dan vitamin C. Untuk kurangkan jumlah mitokondria yang rosak. 

 

Vivix pun mengandungi polifenol yang terbukti boleh menambah jumlah mitokondria dalam sel tau..Sebab tu atuk nenek yang konsisten vivix makin sihat dan bertenaga..

 

Apa lagi??..Whatapps Ana untuk mula berVIVIX sekarang....😉
013-2907540 atau email ke raihanazafril@gmail.com

No comments:

Post a Comment