Mengapa Anak Saya Selalu Sakit?

Assalammualaikum wbt.

Adakah anda mempunyai anak yang selalu demam atau selesema? Adakah mereka kerap sangat bertemu dokter untuk rawatan? Mereka tak boleh buat aktiviti lasak sikit, nanti mesti demam?

Sebagai seorang ibu, saya juga amat-amat memahami perasaan anda. Anak yang sakit memang amat merisaukan saya. Bukan sahaja dia terseksa tapi saya juga khuatir akan proses pembesaran dia. Yelah kalau dia kurang dapat bermain, asal main sikit je sakit, pastilah tak sama apa yang dibelajar dalam aktiviti harian dia macam kanak-kanak lain. Tentulah lain hubungan sel-sel otak tu dengan mereka yang sentiasa ligat otak nya apabila dapat bermain tanpa risau.

Lagi menyedihkan kalau dia acap kali ke hospital. Kena cucuk, kena macam-macam. Bila anak menangis jiwa pun tak tenteram. Betul tak. Oklah, pada awal-awal waktu saya masuk Shaklee dulu, saya ada mendengar ceramah dari Dr Nars, seorang dokter berkhidmat di United States.

Dalam ceramah dia ada menceritakan tentang apakah faktor yang mempengaruhi immune (daya tahan melawan penyakit) seseorang.Immune badan kita sebenarnya di pengaruhi oleh banyak faktor. Antaranya genetik iaitu keturunan, jantina dan umur. Faktor- faktor ini adalah faktor kekal. Di mana kita tak boleh nak ubah. Tetapi terdapat juga faktor luaran seperti Nutrisi, Stress dan Persekitaran. 3 Faktor ini adalah faktor yang kita boleh kawal. 

Nutrisi yang baik dan cukup mampu membekalkan immune yang kuat. Keperkuan nutrisi penting untuk immune seperti Vitamin C dan antioksidan mampu meningkatkan keupayaan badan kita dalam melawan penyakit. Begitu juga protein yang baik mampu membina antibodi yang lebih kuat dan banyak. Tak lupa juga keperluan DHA dalam menjaga kesihatan otak kita.

Stress dan persekitaran juga mempengaruhi immune badan seseorang. Terlalu stress terbukti boleh mengurangkan daya tahan badan. Persekitaran yang kotor juga menghasilkan kuman yang lebih kuat dan sekiranya immune badan masih baru seperti kanak-kanak, badan mereka tidak mampu untuk melawan penyakit tersebut. Maka anak akan lebih senang jatuh sakit.

Anak-anak memang baru sahaja nak build up immune sendiri. Jadi waktu membesar adalah waktu penting untuk kita membekalkan nutrients yang cukup supaya badan mereka menghasilkan immune badan yang kuat. Namun begitu, dengan selera makan anak yang memilih makanan dan nutrients dalam bahan makanan zaman sekarang yang kurang khasiat ini (akibat racun serangga dan sebagainya) , adakah cukup apa yang kita beri pada mereka tu?

Shaklee sudah mengkaji permasalahan ini, dan mereka juga telah mengeluarkan rangkaian vitamin untuk mencukupkan keperluan nutrisi kanak-kanak. Vitamin tersebut adalah:

MealShake - sumber protein untuk membina immune badan. 
Vita-Lea - multivitamin untuk mencukupkan keperluan nutrisi.
Omega Guard - untuk kesihatan otak dan paru-paru.
Chewable Vitamin C - Vitamin C untuk tingkatkan immune.
Nutriferon - tingkatkan interferon badan.

Ingin dapatkan set vitami keperluan kanak-kanak? Hubungi saya di 013-2907540.


No comments:

Post a Comment