Makan Vitamin Hanya Membazir Duit

Orang zaman dulu kan, sihat je.. takde pun makan vitamin..umur 100 lebih pun ada..Apa susah-susah nak makan vitamin ni? Buat habis duit je...Baik beli baju..😬😬

 


Hihi biase dengar orang cakap camni. Dulu pun sy terfikir benda yang sama. Mengada sungguh dieorang ni. Nak bervitamin-vitamin. Nak jadi mat salleh sgt..😷


Tapi rupanya ada jawapan kenapa atok nenek kita dulu, sangat sihat daripada kita. Kajian ni dah dibuat pun pada tahun 2004. Kajian ni diberi nama Journal of American College of Nutrition. Dibuat oleh University of Texas (UT), Austin's Department of Chemistry and Biochemistry.


Industry pengeluaran sayur-sayuran dan bahan mentah lain secara besar-besaran dah bermula lama di Amerika. Kalau dulu ada sayur yang ambil masa 2-3 minggu nak membesar dengan sempurna, sayur zaman sekarang 1-2 minggu dah besar sihat. 


Kalau dulu sayur mudah rosak kene makan dek ulat dan serangga, sekarang sayur makin gemuk-gemuk dan nampak segar. Ulat pun dah tak nampak. Dulu-dulu pulak musim panas atau pemanasan global buat sayur atau buah tak jadi, tapi sekarang semua sayur dah tahan lasak. Semua jadi.


Sayur-sayur dan buah-buah sekarang dah mudah didapati. Bila pengeluaran melebihi permintaan, harga pun akan lebih rendah, membuatkan semua orang dah mampu nak makan banyak-banyak sayur. 


Tapi disebalik perkembangan teknologi ni, ada benda yang tertinggal. Tahun 2004, University Texas telah compare kadar nutrients sayur pada tahun 1999 dengan data pada tahun 1950 dulu. Dan apa yang mereka jumpa, walaupun sayur/buah dah makin tahan lasak, makin gemuk, nutrients dalam dia, dah tak banyak macam tahun 1950 dulu.


Antara nutrients yang berkurangan adalah seperti protein, kalsium, fosforus, zat besi, riboflavin (B2) dan vitamin C. Nutrients lain mereka tak dapat nak compare, sebab data pada tahun 1950 dulu ada yang disebutkan kat atas tu je.


Persatuan pengguna bahan organik pun ada compare data ni. Kushi Institute bandingkan data nutrients antara tahun 1997 dan 1975 dalam 12 jenis sayuran segar. Jumlah kalsium turun sebanyak 27%, dan vitamin C sampai 30%.


British Food Journal pun buat jugak. Dan dapat kesimpulan yang sama. Kadar nutrients zaman sekarang dah tak macam dulu. Puncanya? Tanah. Kandungan minerals dalam tanah dah banyak macam dahulu kala. Mungkin disebabkan oleh racun serangga, pencemaran, dan sebagainya.


Kalau nenek kita dulu makan sebiji buah nak dapat nutrients penuh, kita sekarang kena makan 8 biji buah untuk nak dapat khasiat yang sama. Banyak kan?? Tapi, mampukah kita?


Ini la salah satu sebab orang sekarang banyak penyakit. Di tambah pulak lagi dengan gaya hidup yang tak sihat, pekerjaan yang tak memerlukan pergerakkan yang banyak, kalau yang suka makan process food, lagi la susah kan.


Tapi jangan la ada yang sampai tak makan sayuran segar pulak pasni. Makan vitamin je takyah makan sayur pun tak jadi jugak. Vitamin adalah "makanan tambahan". Untuk kita cukupkan lompong-lompong nutrisi dalam badan kita. Yang segar tetap wajib. Lagi organik, lagi bagus.


Jom mula bervitamin sekarang. Sekarang, waktu sihat ni. Dan pilihlah vitamin Shaklee. Sebab Shaklee selamat dan semulajadi. 😊


Nak dapat kan Vitamin semulajadi dari Shaklee?
Hubungi Ana di link berikut
www.wasap.my/60132907540
atau email ke raihanazafril@gmail.com
📲📲 0132907540

17 comments:

  1. ya betul. makan kena seimbang... ada org ckp mcm pil vitamin membazir aas our body tak perlukan byk vitamin, most of it akan dinyahkan dari badan balik... apa-apapun jika makan supplementary, minum air dengan banyak

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends on vitamin juga..kena check vitamin tu ada buat bio-availbility test atau tidak..

      Delete
  2. depends on permakanan seharian je tak cukup. So kita kena la ambik supplement tambahan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin zaman dulu cukupp..but i doubt zaman skrg

      Delete
  3. I think that supplements are a lifestyle of the newer generation. It's true that we can't get everything from our food itself. That's why it's called 'supplements'.

    ReplyDelete
    Replies
    1. its new in Malaysia, but in US, people there has been supplemented from 100 years ago

      Delete
  4. Kadang kadang memang terasa kerana supplement ini bukannya murah, but then again, it is an investment in our health for the long run

    ReplyDelete
    Replies
    1. yerp..but tak boleh ambil yang murah je..kena consider keselamatan juga

      Delete
  5. Buah-buahan memang banyak khasiat tetapi kita sendiri tak mengamalkannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehidupan skrg memang buat kita tak ada masa..plus rasa macam mahal je buah-buah semuaa

      Delete
  6. instead of vege I rather eat fruits...hhehehe but yea..my body is surely lacking in nutrients...thank you for the info regarding the decrease in nutrients in food these days...

    ReplyDelete
  7. thanks for the tips. will try eat more vege and fruits

    ReplyDelete
  8. Thanks for sharing another option of Vitamin choose for intake! Its also important to know what's the benefit of vitamin for our body.

    ReplyDelete
  9. i love fruits but I am lazy to bite so i rather drink fruit juice instead. don't really like eating supplements because I will be lazy to eat them after a while -Joysofyz

    ReplyDelete
  10. Memang membazir tapi kalau jenis yang tak makan buah atau sayur tu, baik makan je vitamin untuk cukupkan khasiat untuk badan kan. haha

    ReplyDelete