Benarkah Shaklee MLM Scam?

Assalammualaium wbt.





Benarkah Shaklee MLM Scam? Sistem Pyramid? Orang atas goyang kaki? Orang bawah kerja keras?...TAKKKK...Ana seronokkk sangat masuk Shaklee. Belajar sains pemakanan dan sains pasal sistem tubuh manusia. Siapa nak bagi ilmu camni. Kalau ada pun kena bayar ribu riban.

Orang benci MLM. Sebab kononnya orang atas je untung besar. Yang bawah-bawah macam nak mampos jadi pelanggan. Memang tak boleh nak salahkan orang. Sebab banyak sangat MLM camtu. Modal sampai ribu-ribu, dapat stok banyak gila. Pelanggan takde lagi ni.

Tapi dengan Shaklee lain.

Kami diajar berniaga dengan tunjuk ajar mentor. Kena start dari bawah. Kena belajar semua benda. Blaja ilmu nutrisi. Blaja marketing, sampai ilmu rohani pun kene belajar. Sebab perniagaan adalah satu pekerjaan yang kita bergantung 100% kepada Allah. Allah yang bagi KPI kita. Kalau Allah belum bagi, berani ke nak tuduh Allah tak adil, pilih kasih?

Takde orang boleh simpan stok. Unless dia memang dah ade pelanggan banyak-banyak. Sebab kiraan bonus setiap bulan berdasarkan nilai point sale bulan tu je. Kalau berani dump modal banyak-banyak, sebab nak kumpul point, bulan depan nak kena dump lagi ke? Habis barang yang dibeli bulan ni nak letak mana? Simpan bawah katil?

Upline dapat percent. Opkos la dia dapat. Sebab dia training kita. Bagi tunjuk ajar ilmu business dia. Shaklee hargai semua leader. Sebab tu dia bagi incentive.

Sampai mati upline dapat percent dari downline? 

Oh no no no..downline banyak sale dari upline, upline tak dapat pape. Dan once downline dah break ( break ni naik pangkat la) segala point downline, upline dah tak dapat dah. Upline kene cari kumpulan baru. Curah kan ilmu lagi dan lagi.

Downline yang dah break tadi, juga perlu buat kumpulan baru. Inilah multi-level-marketing (MLM) yang sebenar. 

Cuba korang fikir, bila korang beli barang kat kedai, tuan kedai tu je yang kaya raya kan. Tapi ada tak orang kedai tu, nak ajar korang pulak nak berniaga. Nak tolong korang usaha naikkan ekonomi? Hubungan tu hanya mati sebagai penjual dan pengguna.



Sistem MLM Shaklee. Di samping korang pengguna, korang pun boleh buat duit. Tolong share pengalaman korang je. Ada yang beli Shaklee kasi bonus.

Same je kan bunyi dia macam sistem agen? Syarikat yang lantik agen setiap negeri, agen negeri pulak cari agen dropship. Cuma yang lainnya, Shaklee ni kalau orang bawah kite sale lg tinggi, tak merasa la kite nak dapat pape dari dia. Kalau dapat pun, takkan banyak macam dia dapat.

Tak paham lagi?
Jom masuk Shaklee. Nanti pahamlah tu.

Raihana
Bukan Scammer


No comments:

Post a Comment