Cara Hilangkan Lingkaran Hitam Bawah Mata

Assalammualaikum wbt.




Lingkaran gelap bawah mata ataupun dalam bahasa mat salleh nya "Eye Bag" adalah benda common bila usia dah meningkat. Terutamanya untuk mak-mak baru melahirkan anak. Tidur malam yang sentiasa tak cukup pasti akan membuatkan eye bag lebih gelap dan semakin ketara.

Eye bag tidak membahayakan. Tetapi ia membuatkan kita nampak lebih berusia dari umur sebenar. Muka juga akan nampak lesu dan tidak bermaya walaupun dah tepek makeup 10inci! So tidak peliklah kalau masalah eye bag ni sangat merunsingkan orang perempuan. Baik muda, atau pun tua.

Sebenarnya, semakin kita berusia, kulit kita akan kehilangan fungsi elastiknya secara beransur-ansur. Otot di sekeliling mata tidak lagi kuat, menyebabkan ia membentuk lingkaran. Di tambah pula dengan lemak yang berkumpul di bawah mata, dan juga pengumpulan air akan membuatkan kulit di sekitar lingkaran mata tu membengkak. Kadang-kadang, mata sembab itu juga boleh disebabkan oleh bahan yang menyebabkan alergi dan juga pengambilan garam yang berlebihan. Apatah lagi kalau merokok, masalah ini akan lebih mudah terjadi.


Jadi apakah langkah yang boleh membantu masalah eye bag ni?

1) Elakkan makan makanan yang tinggi garam dan terlalu banyak sangat MSG. Kalau tak ada langsung MSG lagi bagus.

2) Berhentilah merokok ataupun menjadi 'secondhand' smoker.

3) Amalkan menekap tuala sejuk di kawasan mata selama 15min 1 atau 2 kali sehari. Boleh juga menggunakan tea bag  basah yang sejukkan dalam peti ais atau pun hirisan timun. Kesejukkan dari bahan-bahan tersebut mengecutkan salur darah di sekitar mata.



Ada tak Supplement yang boleh mengurangkan masalah  Eyebag ni?





Sudah pastilah ada. Fungsi elastik pada otot sebenarnya adalah berpunca dari kehadiran KOLAGEN pada kulit. Dan sebenarnya kolagen bukan sahaja untuk fungsi elastik kulit ya, tetapi kolagen sangat penting dalam menjaga bendalir lutut dan otot-otot sentiasa sihat. Sakit kaki atau lutut sewaktu tua ini juga adalah disebabkan oleh kehilangan kolagen dalam badan.

Berikut adalah supplement yang dapat membantu mengurangkan masalah Eyebag.

1) Kolagen Shaklee
  • Kolagen Shakle mengandungi 4000mg Kolagen RSS daripada sisik ikan merah laut dalam, sejenis kolagen yang bermutu tinggi dan sangat rendah berat molekulnya supaya ia mudah diserap oleh badan.
  • Selain itu ia juga digabungkan bersama biji Camelia Japonica, Ekstrak kekerang, Lactobacillus acidophilus untuk mempertingkat keberkesanan kolagen ini.
2) Energing Soy Protein (ESP)
  • Protein adalah bahan utama dalam membentuk pelbagai organ, hormon dan tisu dalam badan termasuk Kolagen.
  • Kekurangan protein dalam badan menyebabkan pertumbuhan yang terbantut dan imun yang lemah. Masalah lebihan air juga akan terjadi sekiranya kita kekurangan protein.
  • Protein soya ESP adalah dari soya bukan GMO yang dihasilkan dengan proses IPP untuk memastikan ia tidak diubah secara genetik.
  • Protein ini bebas lemak dan tidak akan menyebabkab kegemukan.
3) Vitamin C
  • Vitamin C merupakan faktor bersama (co-factor) dalam menghasilkan kolagen semulajadi. Tanpa Vitamin C , kolagen tidak akan dapat dihasilkan hanya dengan mensintesiskan protein sahaja.
  • Vitamin Shaklee merupakan Vitamin C yang diformulasikan dengan bio-flavonoids yang akan membantu penyerapan dengan lebih sempurna.
4) Vitamin B Complex
  • Vitamin B lengkap melancarkan peredaran darah ke seluruh badan bagi memastikan segala zat yang kita makan di sampaikan ke setiap sel dengan lebih sempurna.
  • Ia juga dapat membantu mengurangkan stress dan menambah tenaga dalam badan.



Apa Kata Mereka Yang Dah Mencuba?













Tahukah anda setiap supplement Shakle di uji secara klinikal untuk memastikan keselamatan dan keberkesanannya?
Klik pada tajuk-tajuk di bawah untuk mengenali Shaklee dengan lebih dekat;



Ingin dapatkan supplement untuk masalah eyebag anda?
Hanya hubungi Ana di talian berikut;

Raihana Abdul Aziz
ID 1220093
Call/SMS/WA : 0132907540 ( atau klik www.wasap.my/60132907540)
Email : raihanazafril@gmail.com


www.wasap.my/60132907540

8 comments:

  1. Collagen tu mesti superb kan, teringin nak cuba tapi belum rezeki.. InsyaAllah one fine day 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. superb sgt..sapa dah konsisten mesti kulit makin lawaa 😍😍😍

      Delete
  2. Ana..kite pun da start ada garis bawah mata ni huhu..kena consistent kolagen ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes2..konsisten kolagen tau..nnati mesti flawless 😘😘

      Delete
  3. Ana..kite pun da start ada garis bawah mata ni huhu..kena consistent kolagen ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes2..konsisten kolagen tau..nnati mesti flawless 😘😘

      Delete
  4. itu pasal agaknya ramai yang suka pakai timun letak dekat mata. :)

    ReplyDelete