Tips Mengurangkan Stretch Mark Selepas Bersalin

Assalammualaikum wbt.




Korang ada masalah stretch mark tak? Alhamdulillah, Ana takde masalah tu. Sebabnya Ana masa usia belas-belasan tahun memang gemuk. Masuk kolej kurus. Tapi perut tu tak berapa flat sangat. Sebab tak bersenam kan. So ada extra kulit agaknya, bila mengandung Ana tak ada masalah stretch mark yang teruk.


Tapi kepada yang ada masalah ni, memang Ana faham sangat. Lagi-lagi yang teruk tu. Ada urat-urat dekat perut. Mesti paling malu masa dengan suami la kan. Kalau ada suami yang mulut takde insurans tu sure kene sound punya kan.


Takpa-takpa, korang jangan risau. Kini ada penyelesaian untuk bantu masalah korang.



APAKAH ITU STRETCH MARK?





Stretch mark sebenarnya adalah kesan regangan kulit akibat badan membesar dengan terlalu cepat. Sebenarnya stretch mark bukan sahaja ada di perut, tetapi juga di bawah payudara, di peha dan juga di kawasan punggung. 


Cuma kawasan-kawasan tersebut selalunya tidak ketara, dan tidak kelihatan oleh kita. Manakala di kawasan perut mudah sangat nak nampak. Lagi-lagi ibu mengandung, perut sangat cepat membesar.



ADAKAH RAWATAN UNTUK STRESTCH MARK?


Sebenarnya tiada langsung rawatan untuk masalah stretch mark ni. Kalau ada yang benar-benar nampak dalam kesan yang sekejap, adalah dengan rawatan laser. Itupun mungkin hanya 90%. Oleh sebab stretch mark adalah masalah dari dalam, ia susah untuk dibaik pulih 100%.


Tetapi, sekiranya di cegah dari awal, tahap stretch mark dapat dikurangkan. Dan penjagaan selepas mengalami stretch mark itu, dapat membantu mengurangkan kesan yang ada.



RAWATAN PENCEGAHAN


Sebelum perut membesar, adalah sangat digalakkan supaya kita sentiasa menyapu minyak di sekitar kulit perut.


Minyak yang digunakan perlu tinggi kandungan Vitamin E. Mengapa Vitamin E? Ini adalah kerana vitamin E dalam mengekalkan kulit dari kehilangan kolagen


Kolagen ini akan mengekalkan sifat kulit yang elastik, supaya kulit boleh membesar dan kembali ke bentuk asal tanpa merosakkannya.


Di samping itu, diet yang tinggi vitamin C, vitamin E dan zink juga dapat menjaga kesihatan dan kecantikkan kulit dengan lebih baik.



RAWATAN PEMULIHAN


Walaupun perut sudah mempunyai stretch mark, pengambilan Vitamin E dan Vitamin C masih juga sama penting untuk merawat kembali kulit tersebut.


Vitamin C dan Vitamin E penting dalam menghasilkan kulit baru yang lebih cantik dan sihat, dan Vitamin E juga nutrisi penting bagi membantu memudarkan parut.


Selain itu, Protein juga adalah satu elemen penting dalam penghasilan kulit yang sihat. Protein merupakan asas pembinaan manusia, tak kiralah kulit, organ, hormon atau sebagainya. Protein yang baik dan cukup akan menghasilkan kulit baru yang lebih cantik dan mulus.





APAKAH VITAMIN SHAKLEE YANG DAPAT MEMBANTU?






ESP - sumber protein baik mengandungi 9 asid amino penting untuk pembinaan badan manusia.


VITA C PLUS - vitamin C untuk kecantikkan kulit.


VIT E - membantu mengilangkan parut.


COLLAGEN POWDER - untuk mencantikkan kulit.



APA KATA MEREKA YANG SUDAH MENGAMALKAN VITAMIN SHAKLEE?







Kesimpulannya, masa pregnant selalulah sapu minyak do sekitar perut untuk membantu perut lebih elastik, Juga amalkan vitamin dari Shaklee sebagai ikhtiar bantuan dari dalam.


Semoga bermanfaaat kepada semua 😊


Ingin dapatkan Set Vitamin Shaklee untuk menghilangkan stretch mark? Jangan malu-malu..

Hanya hubungi Ana di talian berikut:

RAIHANA ABDUL AZIZ
raihanazafril@gmail.com

28 comments:

  1. Wow, thanks for the tips and will be helpful for post natal mums!

    ReplyDelete
  2. TB pakai Palmer Cocoa Butter tu sapu dekat perut masa perut 4 bulan macam tu.. huhuhu.. punya takut strechmark.. hehehe.. alhamdulillah.. perut takde strecthmark.. tapi.. ada tips nak kecikkan perut.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..kalau rajin mesti berkesan..

      kecikkan perut kena hari-hari membuang..hihihi

      Delete
  3. Not a mother myself and didn't know that the marks could be so gross. Luckily, there is something that one could do about it. Thanks for the information.

    ReplyDelete
    Replies
    1. glad you get something from this post..yes, it can be so gross..dan darker!

      Delete
  4. boleh try ni.. walaupun x bnyak strechtmark..tp ttp ade skit2..look ugly hahaa

    ReplyDelete
  5. It is important that we should prevent it and to know what to use or do because it is really hard to find solutions. Thanks for your tips.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes..prevention is better than cure..always 😊

      Delete
  6. Thanks for the information. I believe this will be useful in future :)

    ReplyDelete
  7. Wah ana, boleh kita simpan for future reference ni hihi

    ReplyDelete
  8. I only use lotion for the stretch mark. Will consider to try this too.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tell me whenever you want to try it 😊

      Delete
  9. Miera gunakan Bio oil untuk stretch marks...and alhamdullilah selepas tiga anak, walaupun ada stretch mark, tak lah seteruk gambar di atas... Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. bio oil antara minyak yang kaya vitamin E..vitamin E boleh mengurangkan risiko stretch mark 😊

      Delete
  10. That's my concern if i were to give birth to baby, but somehow your sharing of the product shows some hope!

    ReplyDelete
  11. hihi.. anyhow i still want a baby.. its a risk worth to take 😁

    ReplyDelete
  12. Interesting! I have scratch mark as well! Maybe this would really help!

    ReplyDelete
  13. Glad I don't have stretch marks. Will recommend to friends who need this.

    ReplyDelete
  14. Thanks for the tips, I only heard about applying lotion prior to this.

    xx
    Puiyeesss

    ReplyDelete
  15. Some of my friends were also having problems with stretch marks and now with my assistance, diorang dah happy.

    ReplyDelete