Dulu2 jerawat best fren nisa, pantang buat keje berhabuk, berminyak...kompem jerawat muncul..selalunya di bahahian pipi, rambut selalu terkeluar dari tudung. Bila masukkan rambut tu, tangan tak cuci lagi. Maka tercalit la habuk n minyak2 td di pipi ku..maka esoknya muncullah seketul dua jerawat.
.
Well, sebagai perempuan memang stress la bila muka naik jerawat. Tapi nasib baik terjumpa 3sekawan ni, B-COMPLEX, VITA C PLUS dan juga VITA E COMPLEX.
.
B-complex ni sangat membantu relax kan nisa, selain boost energy. Kurang la stress. Kalau nak tau, salah satu punca jerawat adalah stress. Kalau stress cepat2 telan B COMPLEX ni.
.
Vita C Plus dan Vita E Complex pulak membantu merawat dan juga pudarkan bekas jerawat. Kalau diiuktkan, patutnya banyak kesan2 parut jerawat kat muka nisa ni. Tapi alhamdulillah, parut2 jerawat tu tak nampak sangat dah. Kulit pun makin moist je. 
.
Kalau nak tau, bila kita consume Vita E dan juga Vita C secukupnya ia mampu kurangkan PMS (period pain).
.
Vita C jugak bertindak meningkatkan sistem imun badan, rasanya lama dah x demam. Selesema n batuk tu ada la sikit2, tapi alhamdulillah cepat pulih.
Vita E pulak anti-oksidan, menghalang pembentukan sel2 kanser. 
.
Last sekali VIVIX, vivix ni sangat tinggi anti-oksidan dan juga resveratrol. Ia sangat bagus untuk perbaiki sel2 badan kita yang rosak akibat toksin. Masa amalkan Vivix ni Nisa perasan , period pain macam tak de dah. Lepas tu selera makan terkawal. Perut boleh maintain kempis. Tapi bulan lepas kehabisan Vivix, selera makan membuak2.perut pun cam muncit...huhu...jadi minggu lepas dah beli vivix, semoga napsu makan kembali terkawal 😁😁😁
.
.

.

#tsunamishaklee
#shakleeeffect
#liveamazing
#setkulitshaklee
#glowing2skin
#flawlessskin
#proG20

Testimonial Set Cantik Shaklee

by on January 30, 2017
  Dulu2 jerawat best fren nisa, pantang buat keje berhabuk, berminyak...kompem jerawat muncul..selalunya di bahahian pipi, rambut selal...
Korang rasa penting tak insurans?

Ana rasa penting. Sebab family Ana dah pernah ada pengalaman dah dulu.

Arwah adik Ana disahkan mengalami kanser di tengah-tengah otak masa umur dia 16 tahun. Macam mana keadaan kami sekeluarga waktu tu, Allah je lah yang tahu.

Mula-mula arwah di masukkan di Hospital Muar. Ana tak ingat seminggu ke dua minggu..nak tunggu pakar datang. Sepanjang minggu Ana jaga arwah begilir-gilir dengan mak dekat hospital. MRI tak buat masa tu. Sebab hospital Muar takde facility. Jadi lepas seminggu arwah di transfer pula ke hospital Johor Bahru.

Di Johor Bahru, Ana dah lama sangat cuti. Mak suruh balik kolej. Tinggalla
mak masih kat sana dengan ayah. Mujurlah ada pak long duduk sana. Jadi takdela ayah kena ambil hotel.

Bila Ana dah balik kolej. Telefon mak 4-5 hari lepas tu. Masih tak ada apa-apa progress. Mak kata dokter cakap mesin MRI rosak. 

Ana tak puas hati. Dari subang masa tu Ana call semua hospital swasta kat JB. Kredit habis, siap pinjam telefon kawan. Mana yang ada mesin MRI. Ana tanya hospital, boleh tak mak saya bawak adik saya untuk scan sahaja. Tak admit pun. Lepas tu masa tu yang available hospital KPJ Johor Bahru.

Ana terus call mak. Suh mak tanya dokter boleh tak bawak adik keluar untuk scan. Bila mak tanya dokter, Alhamdulillah hospital kerajaan nak biayai kos untuk scan tu.

Tak lama lepas tu, kawan arwah ayah pulak datang, cakap Felda boleh masukkan adik Ana ke hospital swasta, nanti akan tolak gaji ayah. Masa tu rasa syukurr..at least boleh la duduk hospital dekat sikit. Dan tak packed sangat. Turn menunggu pun tak ramai sangat.

Lepas tu baru la rasa tersedar sikit. Betapa pentingnya insurans ni. Kalau tak, tepaksa la menunggu giliran ramai kat hospital. Yela, bukan kite je yang sakit kan, ramai lagi sakit. 

So kalau mampu, ambil la medical card. Dan laburlah duit kita sikit untuk kesihatan. 

Masa tu Ana tak kenal Shaklee lagi. Bukanla Ana nak cakap kalau adik ambil Shaklee konfem die boleh sihat. Itu dah qada dan qadar. Tapi selagi mampu nak usaha, bagi lah apa yang terbaik.

Adik Ana masa tu kanser dia dah dilaser (radio ape bende ntah nama dia). Tak boleh operate nak buang. Sebab dia tumbuh tengah-tengah otak. Kalau operate pun 50-50. Jadi dokter decide laser saje.

Malangnya lepas laser beberapa bulan, kanser die nyorok kejap je. Lepas tu dia aktif balik. Dokter cakap dah tak ada apa boleh buat. Nak teruskan laser pun merosakkan badan dia juga.

Macam tu lah kisah adik Ana. Kalau korang ada kisah yang sama, dan dah ikhtiar dengan rawatan di hospital, nak ikhtiar dengan pemakanan pulak, meh la cuba Shaklee.

Shaklee ada landmark study. Ingat tak telomere study Ana pernah citer?  

baca di sini

Whatapps Ana 013.290.7540

 

#TsunamiShaklee
#LiveAmazing

Pentingkah Insurans?

by on January 24, 2017
Korang rasa penting tak insurans? Ana rasa penting. Sebab family Ana dah pernah ada pengalaman dah dulu. Arwah adik Ana disahkan me...
Carotomax Shaklee selalu dikenali sebagai vitamin untuk MATA

Mengapa Carotomax ?

 

Mengandungi fitokimia semulajadi yang penting untuk mata sihat,
kulit dan membran mukosa

Caratomax Shaklee mengandungi 6 jenis karotena yang diekstrak
dari rangkaian sayuran dan buahan yang kaya dengan sifat antioksidan
.
🌸Alpha Carotene – untuk penglihatan malam, menjaga kesihatan mata, menghalang degeneragi penglihatan
.
🌸Beta Carotene – memperbaiki kulit, mempercepatkan pemulihan luka, mempertingkatkan sistem imunisasi, mengurangkan risiko kanser usus, payudara dan prostat
.
🌸Lycopene – bersifat antioksida, menghalang penuaan organ, mengurangkan penyakit kelenjar prostat, untuk kesihatan serviks, jantung dan menguatkan sistem imun
.
🌸Lutien – menyekat katarak, glaucoma, AMD (penyakit macular berkaitan umur)
.
🌸Zeaxanthin – melindungi mata, menurah cahaya gelombang biru pendek berbahaya, mengurangkan risiko kanser ovai & payudara termasuk endometrial & serviks
.
🌸Astaxanthin – pigmen di dalam alga & fitoplankton yang memberikan warna pink pada ikan salmon, tetapi Shaklee telah menuai karotenoid astaxanthin dari mikroalga laut, sumber yang tulen dan poten. Ia membantu melindungi oksidasi kolesterol LDL

Jom kita tengok testimoni mereka yang dah cuba Caratomax.




 

Alhamdulillah, dengan caratomax kesihatan mata dah semakin meningkat.

Nak dapatkan caratomax dari Shaklee?
Hubungi Ana di 013.290.7540

 

Kenali penyakit Tiroid.

Terdapat 2 masalah Tiroid paling kerap berlaku iaitu;

1) Hipotiroidisme
2) Hipertiroidisme

Hipo terjadi bila kalenjar tiroid kurang aktif dan tidak mampu menghasilkan hormon yang cukup untuk tubuh.

Hiper pula disebabkan oleh kalenjar tiroid yang terlalu aktif dan menghasilkan hormon melebihi daripada yang diperlukan oleh tubuh.

Hipo selalunya terjadi akibat kecacatan atau pembedahan kelenjar tiroid.
Hiper pula boleh terjadi akibat pengambilan sodium berlebihan atau penyakit auto-imun.

 

Tiroid, sejenis kalenjar berbentuk rama-rama di pangkal leher perlu diberi perhatian, terutama pada warga emas. Kerana masalah tiroid ni sering kali di kaitkan dengan kehilangan upaya, fungsi kognitif, risiko penyakit kardiovaskular ( jantung), masalah otot dan penyakit Alzheimer.

Simptom-simptom tiroid adalah;

1) tidak tahan sejuk terutama di hujung jari tangan dan kaki.
2) kenaikkan berat badan dan wajah menggelembung
3) kulit kering
4) sembelit, meskipun cukup pengambilan serat
5) letih dan lesu walaupun cukup rehat.
6) mental dan fizikal yang perlahan.
7) selalu lupa, sukar memberi tumpuan.
8) sukar menelan.
9) kekejangan otot.

namun begitu, penyakit tiroid masih sukar dikesan. Dan simptomnya adalah tidak spesifik.

Agak mustahil untuk mengesahkan penyakit ini melalui simptom sahaja. Datanglah ke hospital untuk menjalani pemeriksaan melalui ujian darah.

 

Nak dapatkan Vivix untuk ikhtiar sembuhkan tiroid?

Hubungi Ana 013.290.7540

#CodKuantan
#ShakleeMalaysia

 
Macam-macam cabaran Ana dalam buat Shaklee ni..
.
 
.
Yelah Shaklee ni kan produk kesihatan. Ana pula belajar engineering. Kapal terbang pulak tu. Takde kaitan dengan kesihatan atau medical-medical sikit pun kan. 
.
.
Tapi nak tak nak Ana kena la usaha sikit. Kena banyak membaca. Kena banyak join kelas. Online dan offline. Kadang-kadang tersilap faham, tapi nanti leader akan betulkan balik.
.
.
Cakap-cakap orang tu huishh banyak sungguh. Tapi bila borak-borak dengan leader, dieorang cakap biasa la tu.. Kalau kita tak buat apa-apa pun still ada orang berkata-kata juga..Janganlah sedih, jadikan ia pemangkin semangat.
.
.
Leader tu pun makan tahun nak naik macam tu kan. So Ana kena la sedar diri, berniaga ke, bekerja ke, semua ada turun naiknya.
.
.
Kalau nak kata Ana dah senang sebab Shaklee, memanglah Ana tipu. Tapi satu benda positif Ana perasan, rupanya ahli keluarga Ana ni ramai dah jadi ahli Shaklee. Sebelum ni dah stop
dari ambil Shaklee, mungkin sebab tak berapa faham produk. Tapi sejak dua menjak Ana share kebaikkan Shaklee ni kat facebook, mereka dah mula consume Shaklee semula. Walaupun guna ID sendiri beli.
.
.
So matlamat Ana nak sebarkan kebaikkan Shaklee tercapai lah. Semoga Allah kurniakan pahala untuk Ana, bila semua dah jaga kesihatan asbab tengok post-post Ana. Aminn
.
.
Seperti nasihat Prof Muhaya, salah satu tanda kita bersyukur adalah dengan menjaga badan yang Allah dah amanah kan pada kita ni.
.
.
Nikmat kesihatan adalah nikmat paling hebat sekali. Tapi ramai tak perasan. Perasan bila dah sakit je. Betul kan 😊.
.
.
#TsunamiShaklee
#LiveAmazing

Cabaran Berniaga Shaklee

by on January 23, 2017
Macam-macam cabaran Ana dalam buat Shaklee ni.. .   . Yelah Shaklee ni kan produk kesihatan. Ana pula belajar engineering. Kapal te...
Jangan tak tahu..

Set penjagaan kulit muka dari luar juga Shaklee ada buat. Set paling laris dan lengkap adalah SET NUTRIWHITE.

Nak baca apa ada dalam set ni, meh baca disini:

http://eanaaziz.blogspot.my/2016/11/cara-menghilangkan-jerawat-dan-bekas.html?m=1

Satu set ni boleh tahan sehingga 6 bulan penggunaan. Tak yah nak pening-pening dah nak beli krim apa. So stop bertukar produk tiap-tiap bulan lagi k.

Nak beli Set Nutriwhite wassap je Ana okey. 013.290.7540

 

#LooseItemPunAdaJual
#CODKuantan
Vitamin bukan ubat..
Vitamin bukan dicipta untuk merawat penyakit..
Tetapi vitamin adalah pelengkap kepada apa yang kita makan.
.
.
Contoh paling senang adalah Vitamin C. Sel kita perlukan vitamin C sebagai faktor bersama untuk proses protein kita makan menjadi collagen. Vitamin C yang diperlukan boleh jadi sehingga 5000mg. 
.
.
Sebab setiap orang perlukan vitamin C dengan kadar yang berbeza. Orang yang merokok lebih lagi perlukan vitamin C, sebab radikal bebas rokok tu buat badan susah nak serap vitamin C.
.
.
Tapi mampukah kita makan 2000mg vitamin c. Segelas orange jus hanya membekalkan lebih kurang 50-60mg vitamin C sahaja. Berapa cawan diperlukan nak lengkapkan sampai 2000mg?
.
.
Sebab tu lah hari ni amalan makan vitamin tu penting. Tapi, untuk makan vitamin setiap hari, pastikah kita vitamin tu selamat dengan amalan jangka masa panjang?
.
.
Di sinilah pentingnya #LandMarkStudy. Shaklee, Satu-satunya Company Vitamin yang hantar semua supplements nya untuk dikaji kesan akibat penggunaan masa panjang.
.
.
Dan to be fair, Landmark Study bukanlah dibuat oleh staff mereka sendiri. Tapi Shaklee hantar pada third party, iaitu sebuah university. Dan apa juga keputusannya, hasil kajian masih tetap di publish kan.
.
.
 
.
.
Bacalah..bacalah manuskrip kajian ini 
.
.
.
Tak cukup dengan itu. Landmark Study yang kedua juga dibuat. Untuk melihat bagaimana Jus Anti-Penuaan hasil ciptaan Shaklee, boleh membuatkan kita mendapatkan tua yang sihat.
.
.
.
.
Tanyakan, tanyakan pembekal vitamin anda, atau produk kesihatan anda, adakah dengan mengamalkan secara berterusan, tidak merosakkan badan anda.
.
.
Shaklee pilihan saya ❤.
.
#TsunamiShaklee
#LiveAmazing

 
Semalam Zharif buat hal...

Ada la sesuatu terjadi, yang membuatkan dia marah dan nangis dan cakap " Zharif tanak kawan ibu, pergi jauh-jauh", sambil jatuhkan botol air..tantrum la pendek kata.

Dan apa ibu buat? Mula-mula pujuk elok-elok, tapi tak berkesan lama-lama ibu pun jadi godzilla.. Menengking Zharif untuk suruh diam kan..Yela ibu nak drive lagi..adik lagi..serabut ibu tengok perangai dia.


.

Tapi dalam buku THE WHOLE BRAIN CHILD ni..cara ibu tu salah..Bila ibu menengking macam tu ibu hanya menambah kemarahan dia dan disebabkan dia tak boleh luahkan perasaan dia, lama-lama dia boleh jadi pendendam..

Selain otak kiri dan otak kanan, manusia juga ada otak bahagian atas, dan otak bahagian bawah.

UPSTAIR BRAIN
- planning
- thinking 
- imagining

DOWNSTAIR
- anger (marah)
- fear (takot)
- blinking
- breathing

 

Bila anak kita tantrum, otak bawah dia sebenarnya dah hijacked otak atas dia, sampai dia tak boleh berfikir lagi, so jadila adengan guling ke, tumbuk2 ke dan sebagainya.

Buku ni bukanlah satu buku manual untuk buat anak kita wise macam orang besar terus, tapi instead kita asyik fokus untuk diam kan saje dia, kita sebagai parents kena tackle masalah dia dengan suruh dia gunakan ke semua bahagian otak dia. Bagi dia exercise kesemua bahagian otak.

So everytime tantrum macam ni terjadi, biar kan dia lepas kan kemarahan dia. Sambil dia marah kita trigger upstair brain dia, contohnya macam ni;

Scene Nak Mainan Tak Dapat:

✖️Menggalakkan downstair brain

Anak : Mommy, Saya Benci Mommy!

Mommy : Kau jangan jadi anak kuang ajar g main jauh-jauh, aku cepuk muka ko kang!

✔️ Menyambungkan downstair brain dan upstair brain

Anak : Saya benci mommy!

Mommy : Marahnya anak mommy. Kamu marah sebab kamu tak dapat mainan power rangers tu ke?

Anak : Ye la. Saya nak power rangers tu. Nanti boleh lawan-lawan.

Mommy : Power rangers tu tak jual hari ni. It's OK kamu marah dan kecewa. Tapi dari kamu nangis-nangis, baik kita pikir sama-sama camana nak buat.
Apa kata kita lukis super rangers balik rumah nanti pastu kita main lawan-lawan sama- sama nak? 

Dengan cara kat atas ni kita tanak dia fokus kat otak bawah je sebaliknya ajak dia naik kat otak atas sekali.

Guna kedua-duanya supaya otak dia lebih matang.

Susah ke nak buat gaisss???
Susah la der.. Kadang-kadang buat 10 kali pun tak tentu lagi boleh tenangkan dia. Betul tak??

Tapi itulah parenting. Nak besarkan anak memang la susah. Kalau mudah maksudnya memang la bukan kita yang besarkan anak tu, kita tengok je orang lain besarkan.

Sebenarnye skill atas tu tak sampai 10% pun buku ni cerita. Macam-macam lagi ilmu dalam buku untuk kita mengenal otak anak kita dan kita sendiri juga.

Ada jugak tantrum anak guna otak atas tau..contohnya guling-guling dalam mall sebab nak beli coklat. Tu die gunakan strategi untuk dapatkan apa yang dia nak. Hebatkan anak kite??

Hahaha..g la kedai buku beli buku ni. Ana dah beli dari Zharif umur setahun. Tapi kena baca balik sebab banyak dah lupa. Tu yang berenang ke lautan hindi tu...

#TsunamiShaklee
#LiveAmazing
#MakMakNakBesarkanAnak

 
Kadang-kadang pening kan nak belikan hadiah apa untuk yang tersayang?

Meh Ana suggest beberapa Vitamin Shaklee untuk dibuat sebagai hadiah..

Tengok gamba satu-satu k..Pastu whatapps Ana 😊.

 

 



Apakah Telomere?

Di tengah-tengah nukleus dalam sel, genetik kita terletak pada 2 molekul yang bercantum dan berpintal yang dinamakan sebagai kromosom.

 


Di hujung setiap kromosom pula  terdapat DNA yang kodnya adalah berulang, Ia dinamakan sebagai TELOMERE. Hujung DNA ini lah yang melindungi data genetik kita, membolehkan sel kita membahagi, dan memainkan peranan dalam menentukan tua nya sel badan kita.


Telomeres boleh ibaratkan sebagai plastik di hujung tali kasut yang menghalang hujung kromosom dari mengalami pergeseran, atau bercantum dengan kromosom lain yang boleh menyebabkan campur aduk data genetik.


Dipercayai percampuran data genetik ini boleh menyebabkan pelbagai penyakit, kacacatan dan juga kanser.


Namun begitu, semakin bertambah usia, semakin banyak sel yang membahagi, lalu memendekkan bahagian Telomere seterusnya menyebabkan sel menjadi tua dan semakin terdedah kepada penyakit.

 


Shaklee, sebagai syarikat supplement No 1 di dunia telah bekerjasama dengan seorang saintis yang telah memenangi Hadiah Nobel kerana telah menemui Telomere di hujung kromosom dan enzim Telomerase daripada sejenis yis yang berguna dalam memanjangkan Telomere.


Saintis tersebut yang dikenali sebagai ELIZABETH BLACKBURN Ph.D, juga telah menjalan kajian terhadap beberapa pengguna supplement Shaklee, termasuk supplement #Vivix selama 5 tahun. Sample darah mereka telah diambil.

 


Dan keputusannya, mereka yang mengamalkan #Vivix mengalami pemendekan hujung kromosom Telomerase 40% lebih perlahan berbanding mereka yang tidak mengamalkan apa-apa supplement.


Dan statistik juga menyatakan bahawa orang yang berumur 80 tahun yang telah lama mengamalkan Vivix dalam diet harian mereka mempunyai panjang Telomere seperti orang yang berumur 41 tahun.

 

Kajian ini telah diberi nama sebagai The Landmark Study ll.

 
 

Sekarang nampak tak kenapa Vivix diberi nama sebagai jus anti-penuaan?
Ia bukan sahaja penuaan kulit di wajah, tapi ia juga mampu menghalang penuaan sel badan.

Sel akan lebih sihat, badan juga lebih sihat dan insyaAllah mengurangkan risiko mendapat penyakit.

Baca kajiannya di SINI.

Nak dapatkan Vivix?
Hubungi  ANA di talian 013-290.7540, atau email terus ke raihanazafril@gmail.com



#BeginilahCaraVivixBertindak

 



Assalammualaikum wbt.

 

Ana cuma nak share pengalaman Kak
Zam dengan masalah keputihan dia.

Setelah dia amalkan Vivix dan GLA, Alhamdulillah, keputihan dia hilang dan tak keluar lagi walaupun dia terkinja-kinja
zumba..

Seronok dengar..

Psssst.. Ana pun nak share sesuatu.. Lepas bersalin anak kedua aritu teruk juga kentut faraj Ana..

Walaupun anak dah 5 bulan, tetap juga ada kentut faraj..Tapi syukurr..alhamdulillah..asbab makan vivix kentut faraj Ana dah berkurangan sangat...

Kalau rak susah weii..Nak solat bila naik dari ruku' ke keluar angin dari depan tu..Asyik terbatal je solat..sobs sobs..

Jom la amalkan Vivix korang.. 
Vivix ni bukan je jus anti-penuaan kulit..Tapi berdasarkan Landmark Study No. 2 (Telomere study) ia mampu menembusi hingga ke dalam DNA sel, untuk memastikan sel badan kita sihat. InsyaAllah...

Nak dapatkan Vivix?
Whatapps Ana di:


#CODKuantan
#PostageSeluruhMalaysia
 
Selalu kan dengar masuk MLM orang awal-awal je untung..Yang dah bawah-bawah ni alahai..susahnya nak naik..
.
.
Pastukan dengar jugak kan kalau bekerja kat satu-satu organisasi, susahnya nak naik pangkat. Yelah, pangkat ada satu je. Yang bersaingnya bukan main ramai lagi. 
.
.
Tapi tahu tak sistem Shaklee ni tak macam tu. Shaklee tak pernah letak kuota untuk pangkat-pangkat yang mereka cipta.
.
.
Asal korang capai target tertentu, korang konfem naik pangkat supervisor, banyak lagi boleh jadi coordinator, banyak lagi boleh jagi director.
.
.
Takde KUOTA..kalo 20ribu orang boleh buat sale sampai layak jadi master
coordinator, 20 ribu orang la dapat pangkat tu, 20 ribu orang la dapat bonus coordinator tu, 20 ribu orang la dapat allowances kereta..20 ribu la dapat leadership bonus.
.
.
Sebab tu la Shaklee growing..dah beratus tahun weh..satu dunia. Tak pernah lagi down..
.
.
Barang hebat, marketing plan pun hebat..Shaklee provide semua dah.
.
.
 
.
.
Tinggal kita je nak buat ke tanak. Nak buat tak ??
.
Meh la wassap Ana
.
#TsunamiShaklee
#LiveAmazing

 
DETOX the SHAKLEE WAY 😍😍.
=========================

Sambil-sambil menyediakan keperluan anak nak sekolah, Ana juga sedang sediakan handouts 7-DAY DETOX MEAL PLAN untuk seorang customer Ana. 

 

Azam tahun 2017 ni katanya nak turunkan berat badan. Elok sangat la tu, turun berat badan bukan je boleh cantik, kesihatan pun boleh bertambah baik bila badan kita ringan.

Dan lagi bagus customer Ana ni dah memilih nak jadi ahli Shaklee, sebab nak buat belian lebih jimat. Diskaun sehingga 20% tau.

Tahu-tahu je la..Awal tahun ni, duit keluar macam air. Lebih-lebih lagi yang dah ada anak..Yuran pendaftaran, baju sekolah, kasut sekolah, beg alat tulis semua.. yang company ada bagi bantuan tu takpela..yang takde tu..nak tanak kenala keluarkan duit simpanan, takpun kene buat pinjaman.

Duit tak menjamin kebahagian, tapi tanpa duit memang boleh buat sengsara kan. Fact tu. 

Ok lebih-lebih pulak bebel. Ni Ana nak citer apa itu Detox Shaklee.

Selain dari supplement harian, Vitamin Shaklee juga boleh detox badan kita untuk mengeluarkan segala toxic yang dah lama berkumpul dalam badan yang boleh menyebabkan bermacam-macam penyakit.

Program detox ni boleh dibuat minimum 7 hari sebulan, atau sehingga 30 hari iaitu sepanjang bulan. Ada vitamin yang perlu dimakan sepanjang program ini supaya dapat membantu menyingkirkan toksin dengan lebih berkesan.

Vitamin Shaklee yang diperlukan adalah;

πŸ‘‰πŸ» Vivix
πŸ‘‰πŸ» Alfalfa
πŸ‘‰πŸ» DTX
πŸ‘‰πŸ» Papermint Ginger Plus
πŸ‘‰πŸ» Herb-Lax

 

Dan apa kebaikkan buat detox Shaklee ni?

😘 Badan lebih bertenaga
😘 Sistem pencernaan yang lebih baik
😘 Badan yang lebih fit dan sihat
😘 Angin-angin dalam badan berkurangan
😘 Kulit yang lebih cantik

Excited tak nak start detox ni? Kalau excited whatapps Ana k. Kalau beli full set detox ni konfem2 terus jadi ahli Shaklee. Dapat diskaun nak beli produk Shaklee pastu kalau tiba-tiba terbuka hati nak berniaga pun boleh..

Sambil-sambil scroll fb..kalau dapat duit kan bonus tu..😊😊.


#TsunamiShaklee
#LiveAmazing
#DetoxShaklee
#PengedarShakleeMalaysia
#CODKuantanKeKerteh

 
Assalammualaikum wbt.

BELI RUMAH ATAU SEWA RUMAH?
==========================

 

Ana dan husband pernah beli sewa rumah..pernah juga beli rumah. Obviously lepas dah kerja la kan..

Student sengkek haram jadah la nak beli rumah..(menyesal tak berniaga dari student, student sekarang semua kaya-kaya)

Awal-awal kami kahwin dulu, kami sewa rumah. Nak masuk rumah deposit 2+1..Sewa rumah masa tu RM550. Jadi deposit masa tu ribu-ribu jugak la..Memang nak masuk rumah bru ni..banyak sangat pakai duit..

Nak beli rak la..set bilik tidur la..tv la..dapur, gas..riban ribannn..tapi nak buat camana kan..menda asas nak tanak kena la sediakan jugak..tu pun set bilik tidur beli lambat sikit..tidur atas kat bawah dulu alas tilam.

Tapi bagusnya menyewa ni, kita takyah pikir pape. Kalau ade rosak ape-ape tu
memang call owner rumah je la..Sebelum masuk rumah pun boleh request suh cat elok sikit rumah tu.

Tapi lama-lama, rase tak boleh blah pulak. Yela, rumah kan kite suka nak cantik-cantik. Tapi kalau menyewa rugi la buat last-last bukan hak kita pun..So kami start la cari-cari rumah nak beli..

Gaji kami masa tu mampu beli rumah flat je. Rumah bawah tak mampu lagi. Tak kisah la kecik ke yang penting umah sendiri. Dan kalau boleh nak umah dah siap..sebab nak duduk terus.

Dapatla second hand house kat subang. Harga beli RM145K masa tu. So buat la apa yang patut. Submit loan bla bla bla..lulus..and dapat la rumah tu. Cuma rumah second ni sebenarnya duit kena standby banyak. Sebab lawyer fee semua kita tanggung. Puluh ribu juga tu. πŸ˜ͺπŸ˜ͺ

Sekarang rezeki dah bertambah sikit. Husband nak beli umah satu lagi. Dapat rumah bawah pulak. Tapi yang bestnye..kami antara yang terawal mendaftar. Rumah projek belum naik lagi. 

Best rupanya beli rumah baru ni. Lawyer fee free. Pastu dapat hadiah banyak. Dapat aircond la dapat auto-gate la. Kira duit keluar hanya untuk booking je. Takde la macam dulu macam-macam nak kena bayar. 

So kalau orang tanya ape bagus? Sewa ke Beli? Ana jawab memanglah beli lagi bagus. Sebab umah kita sendiri kan. Tapi kalau boleh kumpul duit sikit. Untuk deposit untuk apa-apa fee nanti. Lepas tu nanti nak masuk macam-macam pulak tu nak beli. Kalau boleh elak personal loan..itulah yang terbaik.

Jom la start berbisnes. Untung-untung duit bisnes tu dapat la tampung duit kita nak beli rumah nanti. Atau renovate rumah. Student sekarang pun bagus sangat. Time belajar dah boleh berniaga macam-macam. Ana dulu student menanguk je... Ntah pape.

Nak cari duit dengan Shaklee?

Wassap Ana


#TsunamiShaklee
#LiveAmazing
#PengedarShakleeKuantan

 

Beli Rumah Atau Sewa Rumah?

by on January 19, 2017
Assalammualaikum wbt. BELI RUMAH ATAU SEWA RUMAH? ==========================   Ana dan husband pernah beli sewa rumah..pernah...
Assalammualaikum wbt.

 

Bulan 2 ni Saintis Shaklee Dr. Bruce Daggy nak datang Malaysia jumpa pengguna Shaklee.

Kalau nak tahu Ahli Saintis Shaklee bukanlah calang-calang orangnya.

Mereka bukan lah ahli saintis Shaklee semata-mata, tapi sebelum join Shaklee mereka dah pernah menjadi ketua dalam beberapa company besar lain.

Dan ada hasil kajian mereka tu dah pun dipatenkan. Pengalaman mereka sangatlah luas dalam ilmu nutrisi, supplement dan juga merawat penyakit dengan supplement.

Meh tengok biodata Dr Bruce Daggy kat sini.

http://buff.ly/2jNfyqa

Ada yang nak ikot Ana g Sunway tak bulan depan? 200 seats je ni..Super Limited.


#RamaiBeraturNakBeliTiketNi

 

Siapakah Saintis Shaklee?

by on January 19, 2017
Assalammualaikum wbt.   Bulan 2 ni Saintis Shaklee Dr. Bruce Daggy nak datang Malaysia jumpa pengguna Shaklee. Kalau nak tahu A...
Assalammualaikum wbt.

Zaman ini kita banyak mendengar tentang kematian mengejut yang disebabkan oleh serangan jantung. 
.
Arwah ayah juga meninggal kerana serangan jantung mengejut. Masa tu arwah tengah bersukan bola tampar. Dan tengah asyik bermain tu tiba-tiba dia jatuh. Bila dihantar le hospital, arwah tak ada dah. 😒

Huhu..semoga Allah tempatkan arwah ayah dikalangan orang yang soleh.
.
Tahu kan Kebanyakan kes serangan jantung dikaitkan dengan kadar kolesterol. 
.
Apakah itu kolesterol? 
.
Kolesterol dalam bahasa pasar ialah lemak yang terdapat dalam salur darah kita.
.
Lemak yang terkumpul dalam salur darah ini boleh menyebabkan salur darah menjadi sempit dan mengeras. Seterusnya menghalang darah dari mengalir secara normal.
.

Masalah jantung ni adalah punca utama kematian di Malaysia, dan juga seluruh dunia. Kebiasaanya, penyakit ini tiada sebarang tanda. Itulah antara sebabnya mengapa orang yang kita kenali sebagai sihat (dan muda), meninggal tiba-tiba setelah serangan jantung. Serangan jantung yang pertama itu mungkin boleh jadi yang terakhir!
.
Program Love Your Heart Shaklee dicipta khas untuk membekalkan nutrien yang penting dalam mengekalkan jantung yang sihat dan kuat.
.
Antara yang dicadangkan ialah:
.
Omega Guard
Vita E Complex
Lecithin
Garlic
Energizing Soy Protein
Vivix
Phytocol-ST

 

.
Antara kebaikan program Love Your Heart ini:

😘 Membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok

😘 Membantu mengekalkan tahap kolesterol yang sihat

😘 Membantu mengekalkan tekanan darah normal

Hubungi Ana untuk dapatkan set vitamin untuk menjaga jantung paling ekonomi.


#SayangiJantungKita
#SayangiKeluargaKita
#ShakleeKuantan
#ShakleeMalaysia

 
Berminat untuk berniaga dari rumah??

Apa kata tekan link di bawah ini


😊😊😊😊😊

 
Assalammualaikum wbt.

Sapa kat sini ada jeragat angkat tangan πŸ™‹πŸ»πŸ™‹πŸ».

Hihi..jeragat atau pigmentasi pada kulit ni memang la tak seronok kita melihatnya..Ala..sapa la tanak kulit flawless berseri..Tu yang sanggup tepek foundation tebal-tebal kat muka sampai nampak licin berseri tu..

Nak tampil yakin di depan orang ramai..

Tapi, tahukah korang apakah punca jeragat ni terjadi??

1) MEMASAK!!
  • Pelikkan. Apsal pulak memasak boleh sebabkan pigmentasi kulit?
  • sebenarnya setiap kali kita memasak, kulit kita terdedah kepada haba yang panas dan haba ni adalah salah satu punca kulit berjeragat.
  • Jangan la pulak pasni buat alasan tanak memasak pulak kan..Pakai la pelindung sebelum kita memasak seperti krim atau pelindung uv.
2) MEWARNAKAN RAMBUT
  • Selalu bertukar-tukar warna rambut ni sebenarnya boleh menyebabkan pigmentasi kulit juga.
  • Sebabnya bahan kimia dalam pewarna rambut tu meresap ke dalam kulit kepala dan boleh juga menyebabkan pigmentasi kulit.
  • Jadi lepas ni, kalau nak warnakan rambut, pilihlah yang semulajadi seperti warna inai.
3) SKINCARE YANG TIDAK BAIK
  • Cerah seawal 3 hari. Kulit mulus seawal 10 min. Hahahaha. Banyak kan dengar tagline produk kecantikkan macam tu sekarang?
  • Tapi pernah tak terpikir ape benda la dia letak dalam skincare tu yang boleh buat kesan cepat macam tu sekali.
  • Sebab kalau semulajadi, tak mungkin dapat kesan seawal tu.
  • Dan jangan nanti terkejut pulak bukan cerah yang dapat, sebaliknya jeragat yang naik bertubi-tubi.
4) KERAP TERDEDAH KEPADA SINARAN MATAHARI
  • semakin lama kulit kita terdedah kepada matahari, semakin mudah la kulit kota nak terkena jeragat.
  • Oleh itu tolong-tolong lah pakai sunscreen protection pada kulit kita, untuk melindungi kita dari sinar uv.
  • Sinar uv ni bukan je boleh buat pigmentasi, tapi juga boleh menyebabkan kanser kulit!
5) STRESS
  • Jangan ingat stress boleh buat sakit kepala je. Sebenarnya setiap kali kita stress, radikal bebas nak serang badan kita lagi senang.
  • Sebab stress merendahkan immunisasi badan manusia dan tak terkecuali la dalam kes jeragat ni.
6) HORMON YANG TIDAK STABIL
  • Hormon tak stabil ni juga boleh menyebabkan punca berlakunya jeragat.
  • Macam pengambilan pil pencegahan kehamilan, atau ada apa-apa penyakit berkaitan hormon seperti thyroid, semuanya boleh menambah jeragat yang sedia ada.
  • Berjumpalah dengan dokter sekiranya anda rasa ada yang kena dengan hormon  anda.
APAKAH PRODUK SHAKLEE YANG DAPAT MEMBANTU MENGURANGKAN JERAGAT NI??

Kenapa Ana beri suggestion Shaklee ni?
Sebab Shaklee terbukti selamat digunakan walaupun digunakan selama lebih 20 tahun.
(Landmark Study)
Shaklee 100% produk semulajadi.
Bukan jeragat je boleh dirawat, tapi tahap kesihatan pun boleh meningkat.

 

ESP - asid amino penting dalam menghasilkan protein dalam badan seperti kulit yang baru, hormon, juga meningkatkan immunisasi badan.

VITA E - memudarkan parut dan jeragat.

VITA C - promotes penghasilan kolagen dan mencantikkan kulit.

GLA - menstabilkan hormon.

Berminat untuk dapatkan cadangan vitamin untuk merawat jeragat?

Whatapps Ana di 
013-290.7540
013.2907540

 
Assalammualaikum wbt.

Pada tahun 2015, Ana telah keguguran akibat enblighted ovum.
Apa benda enblighted ovum tu.. Itu adalah keadaan apabila kandungan tu adalah kosong.
Sarung nya ada tapi babynya tak jadi.

Ana mengetahu perkara itu selepas Ana buat ultrasound pada minggu ke 11.
Pada mulanya dokter cakap takpa, kadang-kadang baby masih kecil jadi tak nampak.
Jadi dokter suruh tunggu 2 minggu lagi untuk buat ultrasound semula.

Selepas 2 minggu Ana datang balik. Tetapi tetap juga tak nampak heartbeat baby.
Bukan setakat heartbeat rak nampak, tapi bentuk baby seakan akan kacang tu pun menah tak nampak.

Kecewa sedih semua pun ada. Yelah anak pertama ana si Zharif tu masa ru dah pun 3 tahun. Tapi Ana redha je..Ramai lagi orang yang langsung tak ada anak. Ye dak.

Dokter suruh Ana tunggu je sampai kandungan keluar sendiri. So Ana tunggu je la..Sehingga satu hari Ana pergi kerja, Tiba- tiba turun darah dengan sangat banyak. Boss Ana punya la cuak tengok. Cepat-cepat suruh balik. Padahal Ana rilek je..Dah tahu dah benda ni akan jadi. Hihihi..

Tapi hanyalah darah yang keluar. Takde keluar pun uri tu. So dokter pun decide untuk buat D&C prosedur pada Ana. Kitaorang pun set appointment.

Hari D&C, Ana kena masuk ward dulu. Tukar baju hospital semua, tak lama lepas tu dokter datang untuk masukkan pil yang boleh buat contraction tu kat bawah kita. Apa ntah nama pil tu. Bentuk dia heptagon. Ada bucu 6. Kecik je..

Cuaknye Ana masa tu. Dokter suruh rileks, dan die masukkan pil tu kat bawah. Tak lama lepas tu, Ana rase sakit macam nak period. Tapi contraction tu takde la sesakit contraction masa beranak. Mile je, macam period..

Dekat half and hour lepas tu darah pun turun. Ketul-ketul. But still, kantungnya rak keluar lagi. Lepas sejam dokter datang dan tanya kalau kantung dah keluar. Ana cakap belum. So next dia tolak Ana masuk labour room la..untuk buat D&C.

Masa nak ke operation room tu, kat luar tu ade pulak set pengambaran tengah berlangsung. Pelakon mane ntah ada masa tu.. Ana malu kena tolak Ana nyorok2 kan je muka..Hahaha.. Ntah pape. Dalam D&C room tu prosedur biasa lah..pasang wayar sane sini. Enjit sane sini. Pastu dia bagi gas tidur..Terus Ana tak sedar apa..( Citer salam ni macam cool je kan padahal macam nan mampus takot)

Sedar-sedar Ana masih lagi dalam operation room. Tapi dokter semua takde dah. Tinggal nurse je.Dia tanya camana ok tak pening tak ape tak. Bila die puas hati, die tolak la Ana masuk ward semula..Rak lama pun D&C tu..dalam sejam je.

Petangnya Ana dah boleh balik. Sebelum balik dia kasi la kantung tu..kecik sangat..Macam besar 5cm je..Pastu Ana balik la kampung berpantang selama 2 minggu.

Ha total bil buat D&C masa tu Rm900+. Kat hospital kat belakang stadium Shah Alam tu..Adui ape eh nama dia..Lupa pulak.

Tu jelah kisah Ana keguguran. Korang kalau gugur berpantang elok-elok. Nanti darah rak habis keluar memudharatkan diri pulak.
Lepas tu ambil la vitamin macam SHAKLEE GLA dan ENERGY SOY PROTEIN untuk nak stabilkan semula hormon kita. Yelah, hormon dah haywire kan. Nanti susah pulak nak convieve.

Nanti Ana cerita pasal camane Ana berpantang untuk keguguran pulak k.

Nak dapatkan ESP dan GLA jangan lupa whatapps Ana.
GLA tu ada cara nak makan dia..jangan main sebat je. Nanti gugur lagi..

Ok wassap Ana
013.290.7540
013.290.7540
013.290.7540

#PengedarShakleeKuantan
#PostageSeluruhMalaysia


Assalammualaikum wbt.

Ana rasa ramai pun dah tahu anggur tu makanan sunnah kan?
Anggur merah atau anggur ungu memang terbukti oleh sains penuh dengan khasiat.
Apa yang ada dalam anggur ni yang membuatkan ianya berkhasiat sangat tu?
Keywordnya adalah RESVERATROL

Sehingga ke hari ini, para saintis masih lagi mengkaji kebaikkan Resveratrol ni kepada manusia.
Ada kajian yang telah terbukti, manakala ada juga yang masih dalam penyiasatan.

Umumnya, RESVERATROL berguna dalam aktiviti - aktiviti berikut :-

1) MENURUNKAN BERAT BADAN



  • Kajian diketuai oleh Marry Anne DellaFera , PhD di University of Georgia mendapati gabungan resveratrol dan isoflavones mampu membantu menurunkan berat badan dengan cara mengurangkan kadar penyerapan lemak oleh sel badan sebanyak 130%.
2) MELINDUNGI JANTUNG
  • Kajian mendapati, resveratrol mampu mencairkan darah dan memudahkan darah untuk mrngalir dalam saluran darah. Resveratrol juga 'merehatkan' saluran darah, membuatkan diameternya lebih besar seterusnya menurunkan tekanan darah. 
  • Diameter yang besar juga memudahkan lebih banyak kuantiti darah yang mengalir dan ini meningkatkan penyerapan oksigen ke dalam sel.
  • Ia juga menghalang dari penyakit jantung.
3) MENJAGA OTAK
  • Penyakit-penyakit berkaitan otak seperti Alzheimer dapat dielakkan dengan pengamalan resveratrol kerana ia menghalang radikal bebas dari merosakkan otak.
  • Kajian tersebut telah dibuktikan oleh University of Switzerland.
  • Eksperimen di British telah mengkaji kesan resveratrol dalam menguatkan ingatan. 200 pelajar telah diberikan resveratrol dan mereka mendapati kadar darah yang di salurkan kepada otak meningkat sebanyak 200%.
4) MELINDUNGI KULIT DARI KANSER
  • Resveratrol mampu melindungi kulit dari kamser demgan membaiki sel yang telah rosak akibat terkena sinaran UV.
5) MELINDUNGI BADAN DARI RADIASI
  • Sekiranya pesakit kanser menjalan rawatan termmendedahkan diri mereka kepada radiasi, resveratrol juga dapat melindungi dan merawat sel yang rerkena sinaran radiasi tersebut.
6) MELAWAN DIABETES
  • Menurut Albert Einstein Collage of Medicine, resveratol juga boleh menurunkan paras gula dalam darah sehingga 10%.
7) MENGURANGKAN INFLAMASI
  • Dengan mengurangkan inflamasi dalam badan, penyakit jantung dan penyakit goutt juga boleh dibantu dengan mengamalkan resveratrol.
8) MENYOKONG PEMULIHAN OTOT
  • sebagai anti-oksidan, urik asid dan toksin dapat dibuang dari badan dan menyokong pemulihan otot.
So lepas ni, banyak-banyak la makan anggur merah dan ungu ok. Kalau jenis liat makan buah tu..apa kata ambil supplement VIVIX dari Shaklee.

Vivix bukan sahaja penuh dengan resveratrol tapi khasiatnya resveratrolnya adalah 10 kali ganda dari wine merah!!



Sape nak vivix jangan malu-malu whatapps je Ana :

013.290.7540
013.290.7540
013.290.7540

#PengedarShakleeKuantan
#PostageSeluruhMalaysia


Bismillahirrohmanirrahim..Assalammualaikum wbt.

Dah lama sangat dah berhajat nak buat entry ni..Tapi akibat urusan yang banyak sangat lepas balik dari Italy tu, nak pindah rumah baru la..nak mengemas la..nak daftar anak sekolah laa..macam-macam..maka tergendala la nak buat entry ni..hihihihi..

Oklah..buat yang tak mengikuti perkembangan Ana di media sosial ( bajet artis orang nak follow), Bulan November 2016, Ana dan keluarga telah berpeluang ke Negara Italy. Sebenarnya kami tak pernah pun merancang nak ke sana. Rezeki Ana dan anak-anak, suami dihantar untuk berkursus di sana selama 2 minggu.



Bila suami bagitahu dia dapat pergi sana..MasyaAllah..seronok sangat la Ana ni...giler apa tak seronok..first time nak pergi EUROPE ni weh..berkobar-kobar semangat ni..Lagipun sebenarnya masa Ana masih bekerja di MAS dulu, ada juga suami dapat tawaran kursus kat sini. Patutnya sebulan masa tu. Tapi hasrat Ana nak ikut tak dikabulkan. Unpaid leave di reject HR..sobs sobs..sedih sangat masa tu..marah pun ada jugak..Tapi kan..rupanya Allah nak bagi peluang masa Ana dah tak bekerja lagi..Mudah tak yah nak amek cuti bagai dah..kihkihkih..alhamdulillah..

Itulah orang kata, perancangan Allah lebih baik. Sedih ye sedih, tapi kita kena redha ok. Allah gantikan yang lebih baik bila kita redha. (ceewah Ustajah pulak)..

Ana dengan husband tak pernah ke Europe. Tak pernah langsung. So, di dalam kegembiraan kami ni, sebenarnya sara risau jugak. Camana nak ke sana? Dah sampai kena naik bas ke?..Macam mana nak ke hotel?..Macam-macam yang bermain dalam fikiran kami ni..Maklumlah, kami jarang melancong. Pernah juga ke Istanbul, tapi tu pun ada pakcik ikut. Pakcik selalu melancong so senanglah, kami takyah pikir ape-ape sangat.

Dan, sebenarnya nak google payah juga Italy ni. Sebab kebanyakkan entry Ana jumpa semua dalam bahasa Italy. habuk aku tak paham. Ada entry dari Malaysia, tapi mereka banyak berjalan ke tempat-tempat besar Italy. Macam Roma, dan Venice. Kami akan stay di utara Italy, sebab company tempat husband Ana kursus tu kat Utara. So information macam limited jugak la..

tempat kami duduk.Jauh ke utara, dah nak masuk Switzerland dah.


Info yang kami dapat cuma dari kawan-kawan husband la. Yang pernah ke sana. Cuma kami tak boleh nak ikut 100% suggestion dieorang. Sebab mostly kawan-kawan husband ni datang solo. Husband Ana pulak Ana paksa bawak Ana dan anak-anak (muahaha). Jadi pergerakan kami agak terbatas sikit. Dan poket juga..lagi ramai ikut lagi banyak la belanjenya..Kan kan..

Jadi husband cakap..takpe kita redah aje lah. Mana yang kami sampai, sampai lah..Asalkan g Italy..Nak cecah kaki kesini pun bukan mudah kan....

Husband Ana ni kerjanya repair helicopter. Jadi sebelum dia boleh repair heli tu, dia kena la amek course pasal heli tu dulu kan. Kena la blaja sistem ke ape semua. Dah kalau tak paham camane nak repair. Ye dok. So husband Ana kena hantar ke Italy ni sebab manufacturer heli (LEONARDO COMPANY) tu ada kat sana. Tempat yang kami pergi ni namanya Sesto Calende.

Sesto Calende ni adalah sebuah bandar dalam wilayah Varese, Utara Italy. Di sebelah utara Italy adalah negara Switzerland. Ada satu tasik yang sangat besar yang merangkumi 2 negara ini. Nama nya Lago Maggiore (Lago tu maksudnya tasik). So Sesto Calende ni terletak di penghujung tasik Maggiore (bahagian selatan tasik). Jom tengok peta ni:



Kalau tengok peta betul-betul, bandar besar paling dekat dengan Sesto Calende tu adalah Milan (Milano dalam bahasa Italy). Dan Sesto Calende atas lagi dari Bandar Milan tu. Airport yang paling dekat kat situ pula adalah Malpensa Airport.

Lago Maggiore adalah tasik besar yang merangkumi 2 negara iaitu Italy dan Switzerland. Sesto Calende pula memang terletak betul-betul di selatan tasik tu. Tarikan di sini memang tak lain dan tak bukan, scenery yang gila-gila cantik la...Tak tahu nak cakap camana cantik dia..Shopping??..Nahhh..Ana rasa shopping tak berapa sangat. Sebab mahal gilak. Duit Malaysia pun dah jatuh kan. Pasal tu mahal sangat. So kami memang betul-betul berjalan je, kurang shopping sangat.

Eh panjangnya...

Ok-ok..next entry ni Ana nak cerita dari awal perjalanan kami ke sana dan hotel apa kami duduk dan beberapa tips kalau datang ke Italy..

Baca Di SINI ye.tolong la komen-komen sikit..baru la semangat nak menulis lagi..(^_^)