Cara Mengerjakan Solat Jenazah.

Innalillahiwainnalillahirojiun...

Berita kematian Allahyarham Dato Harun Din di pagi ini menyentuh hati saya. Saya tak pernah bersua muka dengan Allahyarham Dato', saya hanya mengenalinya melalui TV dan youtube. Ceramah-ceramah beliau penuh pengisian ilmu agama, dan yang paling buat saya sampai berjujuran air mata adalah ceramah apabila beliau bermimpi bertemu Rasulullah SAW. 

Sungguh, beliau adalah orang-orang yang soleh. Hanya orang yang soleh dipilih untuk bermimpi bertemu Rasulullah. Syaitan tidak akan mampu menyerupai Rasulullah walaupun dalam mimpi. Sedih. Sedihlah kita kerana kehilangan seorang lagi orang soleh dalam bumi Malaysia ini. Dan bukankah sudah dikatakan, antara petanda hari khiamat itu orang-orang yang soleh akan diambil Allah seorang demi seorang.? 

Allah rahmatilah roh Dato Harun Din. Semoga  memberi ganjaran syurga buat beliau. Ameen. Bersempana kematian Allahyarham Dato Harun Din hari ini, saya kongsikan cara mengerjakan solat jenazah, bagi panduan kita semua yang masih hidup.Ilmu ini saya ambil dari buku Panduan Beramal Ibadah keluaran syarikat Darul Nu'man.

SOLAT SUNAT JENAZAH

1.Lafaz dan niat ( pada Takbir Pertama)
 

2. Membaca Surah Al-Fatihah.

3. Membaca Allahuakbar sambil mengangkat takbir kedua, diikuti dengan selawat ke atas nabi Muhammad SAW (bacaan dlm duduk tahiyat akhir); 
 

4. Membaca Allahuakbar sambil mengangkat takbir ketiga, diikuti dengan doa berikut;
 

5. Membaca Allahuakbar sambil mengangkat takbir keempat, diikuti doa berikut;
 

6.Memberi salam.

Doa-doa selepas solat jenazah.

1) Jenazah dewasa lelaki 2) Jenazah dewasa perempuan
 
sambungan ;
 

Erti doa Jenazah Lelaki/Perempuan. 

 
3) Jenazah kanak-kanak lelaki.

 

4) Jenazah kanak-kanak perempuan.

 
sambungan;

 

Erti doa jenazah kanak-kanak lelaki/perempuan.

 

Semoga bermanfaat. Wassalam.

Raihana Abdul Aziz
Independant Shaklee DistributorNo comments:

Post a Comment