Tak Menyesal Ku Cuba Resipi Nasi Daging Ni

Assalammualaikum wbt..

Sapa pernah makan nasi daging angkat tangan? Ahha.. Sebenarnya kan Ana langsung tak pernah makan nasi ni. Selalu tengok sepupu Ana update facebook je mak dia masak Nasi Daging. Tapi Ana tak pernah rasa. Obviously, Nasi daging ni bukan resipi dari Johor la kan. Sebab tu Ana tak pernah nampak mak Ana masak. Kah Kah Kah.

Mak long Ana asal Penang. So Ana suspek resipi ni dari Penang la kot. Kebetulan aritu resipi ni lalu kat news feed Ana. Tengok gamba, hurmmmm macam sedap je ni. Siap makan dengan air asam lagi. Ana dah la suka masam-masam pedas ni. Daging pun ada dalam peti, boleh la kot nak try tu kan.

 
sumber resipi : Facebook Resipi Viral

Jadi bermulalah sesi berpeluh- peluh di dapur. Resipi dari facebook Resipi Viral ni guna 5 pot beras. Tapi Ana buat 3 pot je. Sape la nak makan banyak-banyak tu nanti. 3 pot ni pun dah banyak sangat dah. Boleh makan sampai ke malam. 

| Nasi Daging Yang Sedap |

Bahan-bahannya 
  • 1/2 kg daging direbus sampai empuk
  • 3 cawan beras basuh dan toskan
  • 1 sudu rempah kurma Adabi
  • 1 sudu besar butter
  • 2 sudu besar minyak masak 
  • 1/2 kiub pati ayam
  • 1/2 cawan susu cair
  • sebiji tomato besar
Bahan tumis 
  • 1 ulas bawang besar dihiris halus
  • 2 ulas bawang putih dihiris halus
  • 1/2 inci halia dihiris halus
  • 2 kumtum bunga lawang
  • 1 batang kayu manis
  • 2 buah pelaga

Cara - caranya;

  1. Panaskan minyak dan butter .
  2. Tak payah tunggu butter larut sepenuhnya pun boleh masukkan bahan-bahan tumis.
  3. Bila dah naik bau wangi, atau nampak bawang dah caramalized (hangus) sikit boleh masukkan rempah kurma.
  4. Serbuk ni cepat hangus sikit jadi kecil kan api dan kacau- kacau.
  5. Bila nampak minyak dah naik sikit, boleh masukkan beras, dan daging yang dah dipotong-potong halus.
  6. Ratakan rempah pada nasi.
  7. Sekarang masukkan air rebusan daging, 2 1/2 cawan air rebusan daging, 1/2 kiub pati ayam dan 1/2 cawan susu cair. Ana masak ni guna beras wangi, air memang kene cukup-cukup je, kalau tak nasi lembik, kalau beras biasa kena tambah air lagi rasanya, kang keras pulak.
  8. Masukkan garam secukup rasa, dan tomato yang dah di potong 4.
  9. Boleh tutup api dapur dan letak dalam electric rice cooker.
Ok cop. Nak citer pasal rice cooker ni. Tadi duk masak nasi tu, suis dia dah jentat dah, tapi bila Ana bukak penutup dia air belum kering dan nasi masih mentah lagi. So apa Ana buat, gaul-gaulkan nasi tu ( bawah dah masak atas belum) pastu letak balik atas api gas. Tapi, api gas tu yang paling slow tau.

Bila air dah kering, gaul sekali lagi, baru Ana letak atas rice cooker balik, biar die heat sampai air betul-betul kering. Alhamdulillah masak semua lepas tu. Cuma ada kesan terbakar sikit la beras paling bawah, tapi tak sampai pahit lagi.

Boleh hiaskan nasi dengan bawang goreng dan daun sup. (Tapi Ana tak buat pon. kohkohkoh).

 

| Air Asam Kerisik |

Tumbuk bahan- bahan berikut:-
  • Cili kampung 3 batang
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil gula
  • 1/2 inci belacan tapi Ana ganti 2 sudu sos ikan thailand tu.
  • 1 sudu kecil asam jawa
Potong kiub bahan-bahan berikut :-
  • Tomato
  • Timun
  • Bawang merah
  • Cili kampung
Satu kesemuanya bahan-bahan, tambah air rebusan daging tadi kalau ade lebih, atau guna air biasa pun boleh. Lepas tu masukkan 1 sudu kecil kerisik. Rasa la kalau tak cukup garam ke, tak cukup manis ke, pandai-pandai adjust sendiri.

Air asam kerisik ni pun Ana first time makan. Tak pernah makan air asam letak kerisik. Selalu kerisik letak dalam rendang je kan. Sedap rupanya...nyum nyum.

Ok kenyang sudahhh. Lepas ni kene telan 3 biji Omega Guard. Kasi buang semua itu kolesterol. Hua hua hua hua.
Nak beli Shaklee boleh hubungi Ana keh 😊😊


Raihana Abdul Aziz
ID 1220093
Shaklee Independant Distributor Malaysia 
raihanazafril@gmail.com

No comments:

Post a Comment